Zanzibar cu mașina închiriată – ponturi și prețuri

Povesteam în articolul precedent, despre ce-am văzut în scurta vacanță din Zanzibar cu mașina închiriată. Astăzi o să insist asupra detaliilor tehnice și logistice, legate de închirierea unui mijloc de transport pe insula mirodeniilor.

Compania de închirieri auto

Mă trezesc amețită după somnul greoi și scurt, iar în nări mi se încheagă un miros puternic de omletă proaspătă. E micul dejun servit de Qatar Airways. E dimineață! Mai avem atât de puțin până la destinație, încât caut să mestec hulpav din bunătățile așezate frumos în tăvița fierbinte, doar-doar determin și timpul să curgă în același ritm. Reușesc! Se aude scurt îndemnul căpitanului de a ne așeza, pentru că aterizăm.

Caut cu privirea bagajele, în încercarea de a nu uita nimic în aeronavă. Nu pentru că mi-ar lipsi pungile de duty-free, ci pentru că ar fi un început nefast pentru vacanța exotică mult așteptată. Debarcăm. Trupul înmuiat în sudoare țipă surd sub straturile groase ale puloverului și ghetelor. E ianuarie, iar în România stătea să ningă în urmă cu 15 ore.

Înaintăm prin aeroportul mic și înghesuit, grăbindu-ne spre vameșii plictisiți. Deși avionul a fost plin-ochi, în încăperile clădirii oamenii sunt destul de dispersați. Par a se fi pierdut în drumul spre paradis. De la ghișeele murdare, decorate cu mobilier vechi și ponosit, observ gesturi de îndemn care ne vizează. Ne-a venit rândul pentru a primi ștampila. Nu înainte de a ne fi luate amprentele și preluate formularele completate în avion.

Pentru că venim din România, suntem scutiți de taxa de viză. „Ceaușescu!”, exclam mândră.

Oboseala și mirosul pregnant de vechi și sudoare – care răzbate din toate părțile – mă fac să devin irascibilă. Privirea galeșă mi-e ațintită pe tavan în căutare de guri de aerisire sau aparate de aer condiționat. Lipsesc cu desăvârșire…suntem în Africa. Înaintez spre banda de bagaje și mă bucur când văd că soțul deja le identificase. În sfârșit am terminat! Ies la aer curat și mă lovește un val de căldură umedă și parfumată. Uitasem cum se simte mirosul exotic de verde. Cât de dor mi-a fost!

Ultimul pas de parcurs este așteptarea șoferului, care avea să ne aducă mașina pe care o închiriasem. Întârzie. Îl sun și aflu cu stupoare că nu știe când ajunge. „We are so busy this time, miss”, vine răspunsul lui nonșalant, astfel că decidem să luăm un taxi (40$/3 persoane) până la prima cazare din Nungwi, urmând ca spre seară să primim mașina direct la hotel. În final am primit și un discount pentru neplăcerile create.

Zanzibar cu mașina închiriată

Cât costă o mașină închiriată în Zanzibar?

Prețurile pornesc de la 25$/zi și ajung până la 50$/zi. Depinde de mașina pe care ți-o dorești, însă îți pot spune sigur că regula asta e valabilă doar pe hârtie. Absolut toate automobilele de închiriat arată aproape la fel, indiferent de preț. De starea tehnică nici nu mai pomenesc. Am interacționat pe insulă și cu alți români care se plângeau de cât de slabă e mașina pe care au primit-o. Noi am primit o Toyota, desi am rezervat un Suzuki.

Având în vedere povestea de mai sus, nu pot recomanda cu mare căldură Zanzibar Cheap Car Rental, însă dacă nu te deranjează să aștepți ceva vreme autoturismul, compania e în regulă. Nu are taxe ascunse, reprezentanții sunt dispuși să negocieze, iar persoanele de contact cu care ții legătura pe WhatsApp în prealabil, vorbesc engleză destul de bine. Nu plătești nimic înainte iar mașinile lor sunt asigurate. Nu e nevoie nici să garantezi cu cardul de credit sau să lași vreun depozit (cash sau card). Vei semna doar un contract și vei primi și permisul de conducere local contra unei taxe de 10$.

Cât costă carburantul în Zanzibar?

Am mers mai mult de 500 km cu mașina închiriată prin Zanzibar, și nu pot decât să ma declar mulțumită de prețul benzinei: 1882 shillingi/litru. Asta înseamnă aproximativ 3.5 lei. E un preț mai mult decât decent dacă îl comparăm cu cele din Europa.

Trebuie să știi că în Zanzibar prețul combustibilului este standard, toate benzinăriile afișând același cost. Astfel, nu există concurență și nici riscul de-a alimenta mai scump decât ți-era calculat în buget. Singura variabilă o reprezintă însă numărul de kilometri pe care-i vei parcurge.

Benzinăriile sunt la îndemână, deși insula e destul de mare, dar nu uita ca înainte de a ajunge la pompă, să stabilești suma de bani sau numărul de litri. Nu te ocupi tu de alimentarea propriu-zisă, însă vei fi întrebat câți litri dorești sau de câți shillingi vrei să alimentezi. În felul asta ei blochează pompa cu cifrele furnizate de ține. Plătești la final direct băiatului care alimentează. Nici nu e nevoie să cobori din mașină, iar întregul proces durează mai puțin de 5 minute.

Pont: distanțele între obiective sunt destul de mari și se parcurg încet din cauza drumurilor foarte proaste, așa că e nevoie să te asiguri că ai întotdeauna combustibil suficient până la următoarea stație de alimentare. Asta dacă nu cumva faci plinul de la bun început.

Fact: noi am alimentat cu 45 litri în tot sejurul (nouă zile), deci am avut un cost total de 85.000 shillingi (37$). Am fost trei persoane.

Cum sunt drumurile în Zanzibar?

Foarte proaste 🙂

Având în vedere că se conduce pe partea stânga iar mașinile au volanul pe dreapta, gropile mari, denivelările și lipsa asfaltului în sate sau stațiuni pot face din experiența cu mașina in Zanzibar un calvar, dacă nu ești pregătit și informat dinainte. Dacă citești măcar articolul ăsta, consideră-te avizat/ă și încearcă să trăiești pe ritmul lor. Pole, pole! Sau încet-încet.

Descarcă-ți harta insulei offline, pentru situația în care rămâi fără semnal, și folosește-te de Google Maps. Pe noi ne-a ajutat întotdeauna și nu a dat rateuri…aproape deloc 🙂

Pont: alege DOAR drumurile marcate cu galben pe Google Maps, și în niciun caz nu te abate pe șoselele marcate cu alb! De ce? Drumurile marcate cu alb sunt mai scurte, însă sunt atât de anevoioase încât cu greu vei depăși 10km/h. Dezavantajul în situația asta, este că vei ocoli ceva kilometri pentru a ajunge la destinația setată.

Noi am preferat să ocolim, mergând doar pe asfalt. Nu-mi plăcea ideea unor șosele atât de rele.

Poliția pe drumurile din Zanzibar

„Aveți grijă cu poliția rutieră în Zanzibar!”, „Fiți pregătiți pentru bacșișuri sau mici atenții pentru polițiștii care va opresc în trafic!”, „Bugetati-vă separat costurile cu amenzile, pentru că sigur veți primi destule!”…sunt doar câteva din îndemnurile primite ca sfat de la cei care au închiriat mașină în Zanzibar. Experiența noastră cu mașina în Zanzibar a fost însă cu totul alta.

Prima oprire pe care am fost somați de către poliția rutieră să o facem, a fost (evident) în prima zi în care ne-am urcat în mașină, cu destinație necunoscută. Ploua mărunt, așa că am decis să explorăm satele din Zanzibar. Soțul nu a apucat să-și pună centura de siguranță, pentru că era foarte ocupat să aranjeze breteaua aparatului foto, așa că am fost trași pe dreapta și am primit o „amendă” de 20.000 shillingi (8.5$). Suma am stabilit-o/negociat-o noi, pentru că ceea ce s-a cerut inițial se ridica la 17$.

Asta a fost tot! A fost singurul incident legat de amenzile de circulație, pe parcursul întregului sejur. Am mai fost opriți ulterior, aproape în fiecare zi, însă pentru că de fiecare dată am fost în regulă și am respectat legea, am fost lăsați să ne continuăm drumul fără a primi amendă. Am mai spus că soțul e un șofer excelent?

Așadar: e nevoie să porți centura de siguranță tot timpul, să respecți limitele de viteză (între 40-50 km/h, în practică) și să ai mereu documentele la îndemână (permisul de conducere românesc și permisul local). În felul ăsta nu vei avea probleme cu autoritățile. De niciun fel!

Pont: fii atent/ă la radare! În general sunt în aceleași locuri, iar dacă te plimbi suficient de mult cu mașina în Zanzibar, o să reții zonele în care e nevoie să încetinești pentru a evita amenda de viteză. Radarul în Zanzibar nu e fix. Am văzut doar polițiști cu radar de tip pistol, care vânează turiștii grăbiți.

Cam atât din periplul pe drumurile Zanzibarului. Dacă mi-a scăpat ceva, trage-mă de mânecă. La fel și dacă ai de adăugat detalii noi.

Distribuie pe:

Facebook

31 thoughts on “Zanzibar cu mașina închiriată – ponturi și prețuri

 1. hdfilmcehennemi says:

  Gotham Şehri’nin Karanlık Şövalyesi, bu macerada Two Face ve Riddler adlı iki korkunç süper-suçlu’ya karşı savaşıyor. Bir yandan şehri bu iki caninin elinden kurtarmaya çalışırken bir yandan da güzel doktor Chase Meridian’a kalbini kaptırmıştır. Kötülere karşı zorlu savaşında yeni ortağı ise harika çocuk Robin’dir. Carl Pettes

 2. hdfilmcehennemi says:

  Teknoloji bağımlısı bir grup genç, ormandaki bir rehabilitasyon kampına katılır, ama oradaki şeytani bir güç, onların dijital dünyayla bağını sonsuza dek kesmek ister. Teknolojiye bağımlı bir grup genç çevrimdışı kampa gider. Ancak, akıllı telefonlara erişimi olmayan ormanda yapılan ortak yürüyüş, organizatörlerin planladığı gibi gitmez. İnternetin en karanlık köşelerinde bile görmedikleri bir şeyle gerçek hayat için savaşmak zorunda kalacaklardır. Ormanda gizlenen ölümcül tehlike karşısında gerçek dostluğun, sevginin ve fedakarlığın ne olduğunu keşfederler. Bu Gece Ormanda Kimse Uyumuyor izle Tuan Cioni

 3. hdfilmcehennemi says:

  Saflığıyla örtüştüremediği kurnazlığı yüzünden aşık olduğu Don’ın nefretine sahip olan Lina, gerçekleri umursamadan, kurduğu hayaller ‘gerçekmiş’ gibi davranıyor, hareketleriyle hem Don’ı hem de ekibi çileden çıkarıyordu. Hugh Niemiel

 4. hdfilmcehennemi says:

  Jamal Malik Mumbainin gecekondu mahallelerinden birinde yaşayan 18 yaşında bir yetimdir. Hindistanda katıldığı bir bilgi yarışmasında 20 milyon rupe kazanmasına sadece bir adım kalmıştır.Şovun o gecelik bitmesinin ardından Jamal, eğitimsiz olan birinin bu kadar büyük başarıyı ancak hile yoluyla gösterebileceğinden şüphelenilip tutuklanır. Ama yarışmadaki her sorunun cevabıyla o gece Jamalın inanılması zor gerçek hikayesi ortaya çıkacaktır. Fakat sadece bir soru gizemini korur Tyrone Slaubaugh

 5. hdfilmcehennemi says:

  2020 yılında Moskova’da yaşayan çok zengin bir grup insan, yaşlanmayı durduran bir yer olduğunu öğrenir ve gözden uzakta, harap vaziyetteki bu yere gelir. Ölümsüzlük gerçekten mümkün müdür? Yoksa bu insanları başka bir senaryo mu beklemektedir Lane Tegeler

 6. hdfilmcehennemi says:

  Güneş şemsiyeleriyle bezeli bir sahilde çocuklar oynuyor. Suyun sesi, gökyüzünün maviliği ve güneşin sıcaklığı hâkim. Bütün bu kalabalığın ortasında uyuyan bir çocuk Ava. Henüz 13 yaşında. Ruhu uyanıyor ancak gözleri, bir hastalık nedeniyle kapanmak üzere. Genç kızlığına adım adım yaklaşırken, önünde bekleyen sorunlarla baş edebilmek için kendince yöntemler arıyor. Prömiyerini yaptığı Cannes Eleştirmenler Haftası bölümünden ödülle dönen Ava, genç bir kızın büyüme hikâyesini girift bir anlatı üzerinden kuruyor ve dört başı mamur bir sinema duygusu yaratıyor. Yönettiği ilk uzun metrajlı filminde Léa Mysius, oldukça kompleks, görsel olarak çok maharetli bir karakter portresi çiziyor. Antwan Romig

 7. hdfilmcehennemi says:

  Temmuz 2017’de, Kuzey Nevada’da bir açık hava gezisinde deneyimli bir gezer kişi ortadan kaybolur. Kapsamlı bir aramadan sonra asla bulunamaz. Kaybolmasının üçüncü yıl dönümünde, arkadaşları ve sevdikleri, kaybolmasına yol açan olayları hatırlar. Wm Mcbee

 8. hdfilmcehennemi says:

  Jay Fennel, denizin dibinde gerçekleştirilen arkeolojik bir kazıda, antik bir yüzüğü çıkartmaya çalışırken kaza geçirir ve komaya girer. Bu arada yüzüğün gücü onu, 1778 yılına Hindistan´a götürür. Orada tıpatıp kendisine benzeyen komutan James Stewart´ın yerine geçer. Bu esnada İngilizler Hindistan´ı ele geçirmek üzeredir ve savaş devam ediyordur. Hint saflarında çarpışan Tulaja ile yolları kesişen James, imkansız bir aşkın peşine düşer. Carson Sahsman

 9. hdfilmcehennemi says:

  Yaşamaya ve yazmaya karar verdiğinden beri, Harry acıyla alay eden ve bilinçli olarak geçmişini unutan hayattan zevk almak için diğer duygularını geliştiren çekici bir adamdır. Gerçek kimliği olan Mateo Blanco’nun tüm izlerini hayatından siler. Paul Cherrier

 10. sklep internetowy says:

  Hey! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.

  Cheers! You can read similar article here: Dobry sklep

 11. najlepszy sklep says:

  Hey there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?

  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
  success. If you know of any please share. Thanks! You can read similar art here: E-commerce

 12. e-commerce says:

  Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for
  some targeted keywords but I’m not seeing very good results.

  If you know of any please share. Thank you! You can read
  similar blog here: Najlepszy sklep

 13. vpn coupon code 2024 says:

  It’s appropriate time to make a few plans for the future and it is time to be happy.
  I have read this post and if I could I desire
  to recommend you some attention-grabbing things or advice.
  Maybe you can write subsequent articles referring to this article.

  I wish to read more things approximately it!

  Feel free to visit my blog: vpn coupon code 2024

 14. GSA Verified List says:

  Hey there! Do you know if they make any plugins
  to help with Search Engine Optimization? I’m trying
  to get my site to rank for some targeted keywords but I’m not
  seeing very good success. If you know of any please share.
  Cheers! You can read similar art here: GSA Verified List

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *