Weekend la Plovdiv – Bulgaria

Bulgaria a anunțat deja că începând cu 1 mai va deschide oficial sezonul estival, atât pentru turiștii vaccinați (fără restricții) cât și pentru cei nevaccinati (test RT-PCR). Așadar, vin și eu cu o recomandare de destinație la vecinii noștri și las mai jos câteva informații din povestea de vară a unui weekend la Plovdiv.

Unde e Plovdiv?

Al doilea oraș – ca mărime – din Bulgaria se află în sud-vestul țării, la doar 150km de Sofia și 380 km de București. Cel mai repede ajungi dacă alegi traseul care traversează Ruse, Veliko Tărnovo, Gurkovo și Kazanlak, dar poți opta și pentru Vama Veche, Varna, Burgas, Iambol și Stara Zagora – dacă vrei să te oprești și la plajă în drum spre destinație. Pentru că în 2020 restricțiile pandemice au fost multe și n-am ieșit prea mult din țară, ne-am gândit să mai punem ceva pe listă pentru scurta vacanță de weekend și am ales drumul care trece prin Ruse. Asta și pentru că locuim în sudul capitalei, relativ aproape de ieșirea dinspre Giurgiu.

Drumurile prin Bulgaria

Sunt de la proaste spre foarte proaste. (Nici ei) nu au autostrăzi iar drumurile europene au porțiuni mari nesemnalizate și nereparate de mulți ani, benzi pe care se lucrează, plombe și găuri. Dar asta nu ne-a împiedicat să pornim la drum și n-ar trebui să te împiedice nici pe tine. Ia-ți marjă de timp suficientă, pentru că deși sunt doar 380km, traseul cel mai scurt (prin Ruse) durează aproape 6 ore.

Unde te cazezi într-un weekend la Plovdiv?

La hotel, apartament, pensiune, hostel…tu alegi. Ofertele sunt tare variate în zona asta și au un raport calitate/preț greu de refuzat. Prețurile pleacă de la 100 lei/noapte/cameră și ajung și până la 1.100 lei la hoteluri de 5*. Evident, noi am ales un apartament în regim self catering, la 180 lei/noapte.

Fashionable 1BD Flat in the Center of Plovdiv m-a impresionat prin curățenie și decoruri. Amplasarea nu a fost optimă, pentru că am făcut rezervarea pe repede-înainte, chiar în drum spre destinație, așa că n-am mai ținut cont neapărat de zonă. Surpriza a fost să constat că vom locui pentru 2 nopți într-un cartier care seamănă izbitor cu cele din București, cu blocuri gri și posomorâte, străzi asfaltate greșit și iz comunist. Noroc că interiorul locuinței era atât de frumos și de curat încât nu realizai unde ești de fapt ? Contrastul se resimțea puțin doar la intrarea în apartamentul cochet, din scara blocului…nu atât de fancy să spunem.

Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv

Mâncarea și alte plăceri nevinovate

Acel weekend la Plovdiv a fost un punct de cotitură pentru relația mea cu cântarul de acasă. Pentru că centrul orașului este relativ mic, crește concentrația de locuri în care poți savura mese îmbelșugate, iar cele mai multe sunt cu specific local. În bucătărie, bulgarii folosesc tradiția pe post de condiment. Aproape nimic din ce pun pe masă nu e greu de ingerat sau lipsit de gust și aromă.

Cel mai mult îmi plac aperitivele lor cu platouri mari compuse din multe gustări…mici. Cremele de brânză cu ardei copt, lipiile fierbinți, ciorbele, salatele cu sosuri, legumele gratinate, humusul, vinetele sau dovleceii în diverse forme și amestecurile de legume cu ou și branzeturi încinse bine la cuptor, au fost doar o mică parte din ce am încercat la Plovdiv.

Unde? La Restaurant Diana-1. Locul ăla ne-a atras ca un magnet – în primul rând pentru că era deschis până târziu în noapte și puteam să poftim la bunătăți oricând – dar și pentru că spațiul exterior este destul de generos și amenajat în stil tradițional bulgăresc.

Ce-ți mai recomand eu? Încearcă neapărat și Happy Grill, dacă ajungi în Plovdiv sau prin Bulgaria. Noi l-am testat pe cel din Varna și ne-a rămas la suflet. Combinația amețitoare de humus, sushi sau preparate locale bulgărești ne-a ținut mult timp pe scaune, iar prețurile…Să zicem doar că vei mânca mult mai mult decât de obicei 🙂

20200829 004615 e1616775475269
20200829 004602 e1616775503368
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv

Ce vizitezi într-un weekend la Plovdiv?

Nu-s multe obiective turistice în Plovdiv, și nici nu sunt împrăștiate prin tot orașul. Le poți acoperi în două zile dacă ești slow traveler, sau chiar într-o singură zi dacă ești doar în trecere. Dar cine își permite luxul de a rata plimbările lungi pe artera principală din centru sau orele petrecute în compania unui pahar de vin bun local?

  • Stadionul Roman Philippopolis e vechi de 1.800 de ani și putea găzdui cam 30.000 de oameni în timpul spectacolelor organizate aici. Ruinele le găsești chiar în centrul istoric al orașului, conservate într-un spațiu destul de mic și îngrădite cu geamuri de sticlă. Noaptea, zona se luminează frumos și te face să nu vrei să închei vizita cu una, cu două. Poți savura o băutură răcoritoare sau o bere rece chiar acolo, pe caldarâm, sau la una din terasele din zonă.
  • Moscheea Dzhumaya a fost construită în secolul IV pe locul unei vechi catedrale – după cucerirea Plovdiv-ului de către armatele otomane – iar 100 de ani mai târziu a fost demolată și reconstruită în stil modern (al vremurilor respective). Are și o minaretă, așa încât nu ai cum să o ratezi. O găsești lângă stadionul Philippopolis.
  • Catedrala Maicii Domnului (The Holy Assumption Cathedral Church) o găsești în zona Nebet Tepe, una din cele 7 coline ale Plovdiv-ului – Markovo Tepe, Nebet Tepe, Bunardzhika, Taksim, Sahat, Dzhambaz, Dzhendem. A fost ridicată în cinstea Fecioarei Maria, iar în secolul IX – după eliberarea orașului de sub asediu otoman – i-a fost anexat domul, în cinstea trupelor rusești care au ajutat la eliberare.
  • Districtul Kapana este în imediata apropiere a centrului din Plovdiv. Vei găsi câteva alei scurte, pietruite și pline de baruri sau pub-uri foarte asemănătoare cu cele din Centrul Vechi al Bucureștiului. Atmosfera e foarte plăcută pe străzile care păstrează reminiscențele arhitecturale ale vechiului teritoriu. Zona e accesibilă doar pietonilor iar seara se umple de chipuri zâmbitoare. Mai că aș fi asemuit-o cu mult mai celebrul și mai sofisticatul cartier Le Marais din Paris.
  • Nebet Tepe este una din cele 7 coline ale Plovdivului, loc în care există și azi rămășițele vechii cetății, transformate între timp în cel mai potrivit loc pentru instantanee cu apusuri epice și culori stridente. Vederea asupra orașului m-a făcut să uit că sunt în Europa.
  • Balabanov’s House poartă numele ultimului proprietar (Luka Balabanov) și este vestită în zonă pentru dimensiuni, detalii arhitecturale și simetria construcției – un fel de edificiu reprezentativ pentru casele secolului IX construite pe malul Bosforului. Se poate vizita și în interior, unde în prezent există la parter o expoziție de artă modernă bulgară. Casa a fost demolată și reconstruită în baza schițelor și fotografiilor rămase după distrugere.
  • Muzeul Regional Etnografic nu s-a putut vizita în perioada în care am fost acolo, din cauza restricțiilor cauzate de pandemie.
  • Biserica Sfinții Constantin și Elena este cel mai vechi edificiu din oraș, fondat de Împăratul Constantin în anii 300 (!). Picturile murale și iconografia poartă semnătura celebrului pictor bulgar Zahari Zograf.
  • Farmacia-muzeu Hipocrate a fost și ea închisă în weekendul în care am fost, tot din cauza restricțiilor pandemice.
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv

După cum vezi, un weekend la Plovdiv poate fi destul de ofertant din toate punctele de vedere. Mâncarea e senzațională, cazările sunt pentru toate gusturile, iar străzile boeme ale orașului de pe malul râului Marița, pe noi ne-au captivat.

Te las cu poze,

Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
Weekend la Plovdiv
20200829 201125 e1616775217236
Weekend la Plovdiv

Distribuie pe:

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.