Vacanță în Zanzibar pe cont propriu – ce vizităm ?

Renumita insulă a condimentelor a devenit vedetă printre destinațiile exotice de top, în plină pandemie la final de 2020. Pentru că Tanzania nu impune restricții pentru călători și nici testarea în prealabil, ne-am orientat și noi repejor către Qatar Airways – compania aeriană pe care o iubim de mult timp – pentru achiziția de bilete. Ne doream de ceva vreme o vacanță în Zanzibar (pe cont propriu), așa că momentul nu putea fi mai bun. Un ianuarie european friguros și gri.

Am așteptat aproape un an pentru o ieșire exotică. Nerăbdarea era la cote maxime și mai-mai că nu îmi venea să cred că plecăm. Ba chiar verificam statusul zborului o dată la câteva zile, convinsă fiind că vacanța în Zanzibar nu se va materializa. Deh…pandemia, bat-o vina.

În Africa am ajuns doar prin Egipt, însă experiența Tanzaniei insulare cu plaje spectaculoase și localnici curioși, a fost ca un aperitiv pentru tot ce ne dorim de la perioada post-pandemică.
1150011 rotated e1613632674445
1150181
1140802 e1613572774752
1140805 e1611646424911

Zanzibar este exact așa cum mi l-am închipuit. Umil, sălbatic pe alocuri, cu o strălucire aparte, ca un soi de aură protectoare ce îți conferă o senzație constantă de bine, de confort, de siguranță. O fi de la plajele care fac senzație și care te duc cu gândul la destinații luxoase în vogă? Sau poate de la contrastul puternic între localnicii simpli și acele plaje perfecte pentru cărți poștale? Sau poate datorită tradițiilor conservatoare ale zonei, în totală antiteză cu turiștii puși pe distracție? Zanzibar e un amestec complex de lux aparent și sărăcie, deopotrivă. Un mix de plaje magnifice împletite armonios cu așezările modeste ale insulei.

Nici drumurile nu se lasă mai prejos. Șoselele din Zanzibar luptă cu încrâncenare în obținerea unui loc fruntaș în topul celor mai proaste drumuri. Gropi, plombe, denivelări, limitatoare de viteză înalte de 20cm sau lipsa completă a asfaltului, fac din experiența rutieră o adevărată aventură într-o vacanță în Zanzibar.

Dar pentru că noi suntem într-o continuă căutare de nou și experiențe inedite, aspectul asta a fost nesemnificativ în luarea deciziei de a închiria o mașină pe insulă. Ba chiar aș spune că demersul a fost strâns legat de poveștile hazlii ale turiștilor marcați profund de experiența șofatului în Zanzibar. „Oare-i chiar așa? Hai să vedem și noi cum e!”

1150056 rotated
1150075 rotated e1613632645243
1140970 e1611646447171
Deci, ce faci în Zanzibar când ai închiriat mașină și nu alegi tururi organizate? Pui degetul pe hartă, pornești motorul și îi dai bice.

Ce-am făcut noi în cele nouă zile petrecute pe insulă, la volanul unei Toyota? Las mai jos câteva repere.

1150222

Nungwi Beach

O găsești în nordul insulei, în satul cu același nume. E cea mai populară plajă din Zanzibar, un fel de Mamaia a României. La apus se umple de localnici și copii care organizează adevărate campionate de fotbal. Direct pe nisip! Atmosfera e foarte plăcută iar dacă prinzi și un apus colorat în timp ce măsori kilometrii întinderii de nisip, te poți declara norocos. Când te saturi de plimbat/admirat te poți opri la unul din restaurantele ridicate pe nisip, cu vedere asupra oceanului. Noi am încercat Kivulini Lodge and Restaurant (în sat); Istanbul Restaurant & Bar (pe plajă); MJ Cafe (în sat); Kajibange Bar and Guest House (pe plajă) și Zanzibar Pizza (în sat).

IMG 20210111 145542 1
Kendwa, Zanzibar

Kendwa Beach

Se află în imediata apropiere a plajei Nungwi, în nord-vestul insulei. Pare un pic mai elegantă și mai aerisită. Iar apa…apa reflectă un albastru aproape ireal ❤ N-am încercat aici niciun local pentru că nu ne mai puteam sătura de apă, valuri și soare. Am încercat în schimb samosa (un fel de pachețele de primăvară cu legume sau carne) și cartofi prăjiți. Ambele de la tonetele cu street food din sat. Un deliciu!

IMG 20210114 123958
Matemwe, Zanzibar

Matemwe Beach

Este plaja din localitatea cu același nume, pe care o găsești în nord-estul insulei. Ce poți face aici? Plimbări lungi pe întinderea kilometrică de nisip și interacțiune cu masaii. Localnicii vorbesc (pe la colțuri) că n-ar fi masai reali și îi numesc „plastic masai”. Tu nu face asta. Îi deranjează.

IMG 20210114 150736
Pwani Mchangani, Zanzibar

Pwani Mchangani Beach

E de fapt continuarea plajei Matemwe, în satul Pwani Mchangani. O recunoști după vilele elegante așezate direct pe plaja aproape pustie și foarte lată (mai ales la reflux). Ne-am bucurat și noi câteva zile de o vilă foarte drăguță și cochetă. Dacă îți place ideea, ia în considerare că poți să și gătești ceva exotic, proaspăt pescuit de pescarii de acolo.

IMG 20210116 142654
Paje, Zanzibar

Paje Beach

E renumită pentru kitesurfing și se află în zona de est a insulei. Pentru că aduce puțin cu Vama Veche a României, Paje ne-a surprins plăcut, așa încât am venit de două ori. În ambele rânduri am poposit pentru prânz la African BBQ, localul care mi-a servit cea mai bună supă de pui cu chilli pe care am mâncat-o vreodată. Da, o banală supă de pui cu gust autentic românesc, asezonată cu lămâie și chilli, m-a făcut să revin în Paje la același restaurant cu atmosferă jamaicană, mâncare (aproape) românească și muzică bună. Loved it!

După orele prânzului poți savura o bere rece pe plajă, la umbra unui palmier, privind spectacolul dat de zecile de kite-uri care colorează frumos văzduhul biciuit constant de rafale puternice de vânt. E bine să știi că în zona Paje, la fel ca pe toată partea de est a insulei, refluxul se simte destul de puternic spre deosebire de zona de nord. Și vântul este mai aspru în zona asta.

IMG 20210112 140223
IMG 20210112 140740
1150108 e1611646903836

Nakupenda Beach și Prison Island

Ei bine, pentru ele este nevoie să te deplasezi către Stone Town, pentru că plecarea se face direct din portul capitalei. Drumul durează în medie cam 30 de minute către fiecare din insule iar bărcile sunt destul de rudimentare. Dacă știi că ai rău de mișcare, ia cu ține în geantă niște pastile pentru astfel de situații. Pot face minuni.

Pont: mergi în port dimineața cât mai devreme, pentru a prinde o barcă liberă și pentru a nu merge cu valul de turiști care se înghesuie după orele 10.00-11.00.

Nakupenda Beach este de fapt un banc de nisip scăldat în toate părțile de apele învolburate și turcoaz ale Oceanului Indian, iar Prison Island este fosta închisoare pentru deținuții sclavi. Tot la Prison Island o să ai onoarea de a atinge broaștele țestoase-gigant, crescute și îngrijite chiar pe insulă.

20210115 153100

Muyuni Beach

O găsești în nord-estul insulei și este (din punctul meu de vedere) cea mai elegantă și frumoasă plajă a Zanzibarului. Culoarea apei este fabuloasă iar turiștii lipsesc cu desăvârșire. Plaja este imensă, iar sclipirile argintii provocate de lumina soarelui pe nisip îți pot înțepa serios corneea. Asta dacă nu ai ochelari de soare 🙂 Muyuni este și punctul de plecare către Mnemba Island, renumita insulă deținută de Bill Gates (zic localnicii).

Mnemba Island

Nu are nevoie de nicio prezentare pentru că are cea mai renumită și frumos colorată fâșie de plajă din Zanzibar. Plecarea se face din Muyuni Beach iar drumul durează aproximativ 20 de minute. Dacă e senin, insula se poate zări chiar de pe plaja Muyuni. Turul va include în mod clar și două sesiuni de snorkeling, așa că pregătește-ți masca și ochelarii. O să ai ce vedea!

Mtende Beach

Mi-a părut un colț de Grecie în Tanzania. Plaja e îngustă și apărată de pereți înalți de stâncă iar drumul până acolo e o încântare. Vei străbate ulițele satului pline de colb roșiatic, chiar printre casele localnicilor, și vei putea admira livezile dese și foarte verzi de banani. Dacă ți-e sete când ajungi, așează-te la o masă cu vedere deasupra oceanului, la barul hotelului Eden Rock. Intrarea în mini complexul cu plaja și restaurantul se face pe un drum accidentat și destul de anevoios. Dar dacă ai explorat Zanzibar cu mașina până a ajunge la Mtende Beach, nu o să-ți pară nimic diferit.

Zanzibar pe cont propriu

Mwani Zanzibar

Este ferma de alge din Paje. Noi n-am ajuns acolo, însă În Sandale a povestit în detaliu experiența ei, de la informațiile primite până la impresiile generale despre întregul proces de cultivare și recoltare a algelor.

1150198
Jozani Forest, Zanzibar

Jozani Forest

Pe numele ei Jozani Chwaka Bay Național Park, este singura rezervație naturală din Zanzibar. O să pornești în căutarea maimuțelor roșii prin junglă, pe poteci sculptate special pentru turiști și îngrijitorii zonei, și o să afli povestea mangrovelor care protejează insula de nivelul crescut al apei. La final poți să participi la un mini spectacol de dans local organizat de săteni, contra unei donații (cât dorești)

1150344
The Rock Restaurant, Zanzibar

The Rock Restaurant

Nu are nevoie de prezentare. Îl găsești pe plaja Pingwe, în satul cu același nume, în nord-estul insulei. Poți lua și masa la celebra locație. Refluxul facilitează intrarea în restaurant, însă atunci când nivelul apei crește e nevoie să te urci într-o barcă, deși distanța e foarte mică. N-ai vrea să stai ud/ă din cap până-n picioare în celebrul local, preț de câteva ore.

Stone Town

Capitala insulei este aglomerată, în schimb labirintul de străzi din zona comercială e destul de captivant. Faleza se prezintă frumos în lumina apusului, pe care poți să-l admiri în timp ce savurezi ceva street food din zona night market-ului de acolo. Dacă ai noroc de puțini turișți, poți admira în voie Hotelul Freddie Mercury. E locul în care s-a născut și a trăit (se zice) celebrul artist.

Altfel, în Stone Town mai poți admira Old Fort; House of Wonders; Hamamni Persian Baths; Old Dispensary sau People’s Palace Museum. Evident că ți se va face foame, iar în situația asta nu pot decât să-ti recomand Lukmaan Restaurant cu al sau king fish la grătar și samosa proaspătă. Noi ne-am lins pe degete!

1140777 e1613572683726
IMG 20210113 112117
1140887 e1611646692368

Interacțiune cu localnicii

Ăsta nu-i chiar un obiectiv de bifat, însă dacă ai mobilitate și nu depinzi de tururile organizate, poți trage o fugă prin satele lăturalnice de lângă stațiunile importante. Te poți plimba ore în șir prin așezările foarte modeste ale Zanzibarului, mânat de curiozitatea de a cunoaște stilul de viață al băștinașilor. Trăiesc simplu, într-o sărăcie greu de descris în cuvinte, însă nu cunosc alt stil de viață și asta pare să-i mulțumească. Asta și prezența turiștilor care îi pot ajuta cu câte puțin, în fiecare zi.

Pont: poți să încerci produse gătite de localnici la marginea drumului sau fructe proaspăt culese. Gustul e desăvârșit dacă le savurezi tolănit/ă pe o margine de șosea, la umbra unui banan, pălăvrăgind cu cei în trecere prin sat.

Cam atât am făcut noi prin Zanzibar în scurta ședere. Ne-a plăcut mult atmosfera și felul în care am trăit cele nouă zile pe insulă, dar probabil nu ne vom întoarce prea curând. Sperăm să reluăm planurile pe care nu le-am dus la bun sfârșit în anul ce tocmai a trecut.

Dacă și tu îți dorești o vacanță în Zanzibar, documentează-te, citește, caută informații. Nu lăsa mirajul plajelor exotice să denatureze realitatea, promovând doar imaginea unei vacanțe perfecte și fără de cusur. S-ar putea să fii dezamăgit/ă de contrastul puternic între sărăcia lucie în care își duc traiul localnicii și huzurul turiștilor veniți pentru scurt timp, în căutare de paradisuri tropicale.

Între timp, te las cu pozele făcute cu mult drag de jumătatea masculină din Veve Travels,

IMG 20210115 153422
IMG 20210115 153422

Distribuie pe:

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *