Top plaje în Rio de Janeiro și împrejurimi

Nu mergi în Brazilia doar pentru plaje, știu. Dar nu poți ignora faptul că ele există. Mai mult decât atât, sunt și faimoase. Pentru că suntem mari fani plaje exotice, nu aveam cum să le ratăm, așa că am întocmit un top plaje în Rio de Janeiro și împrejurimile sale.

Copacabana

Top plaje în Rio de Janeiro

Evident, prima în top plaje din Rio de Janeiro este Cobacabana. E faimoasă, e iubită atât de localnici cât și de turiști și are un vibe cu totul aparte. Cine n-a auzit de carnavalul de la Rio? Cine nu și-ar dori să simtă pe propria piele atmosfera de sărbătoare a festivalului? Carnavalul e prilej de bucurie pentru cel puțin două milioane de oameni zilnic, timp de o săptămână în fiecare an, încă din 1723.

Surpriza a fost să aflăm că de fapt sărbătoarea se termină cu mult mai târziu decât prevăd datele oficiale. Localnicii profită de amploarea evenimentului și prelungesc distracția cu până la o săptămână după ce paradele își termină periplul. Îi înțelegem. Nu-i ușor să revii la activitățile zilnice, după ce împreună cu toată suflarea țării ai respirat samba prin toți porii. Zile întregi.

Și în afara perioadei carnavalului, Copacabana continuă să fie plină de viață. Turiști din toate colțurile lumii se înghesuie (la propriu) pentru a gusta din ce are ea de oferit. La orele prânzului în bătaia soarelui puternic, nu poți arunca un ac. Însă chiar și așa ești fascinat. Privirea cade fără voia ta pe trupurile bine lucrate iar caipirinha nu lipsește din mâna nimănui. Mini-meciuri de fotbal se desfășoară peste tot în jurul tău. Copii, localnici, turiști, umbrele și culoare…e ca un spectacol pentru care ai plătit prețul unui bilet de avion.

Ai crede că seara poți răsufla ușurat. Ei bine, nu ?

Toată hărmălaia aia plăcută de la prânz se mută în barurile și terasele deschise până târziu pe promenada care străjuiește plaja. Apare în peisaj și street-market-ul. O mulțime de comercianți pun la vânzare tot ce au mai bun pentru ca turistul să plece mulțumit, cu suveniruri și amintiri pentru o viață. De la magneți și clasicele căni până la îmbrăcăminte, costume de baie și șlapii Havaianas care sunt un must în Brazilia. Nu mergi la plajă in Rio cu slapi cumpărați din Grecia. Pur si simplu nu se poate. Scoți din buzunar 5$, îi dai primului comerciant ambulant care îți iese în cale și în sfârsit ai Havaianas! Atât sunt de populari.

Ai grijă doar la un singur lucru: bunurile personale. Am scris și aici câte ceva despre siguranța în Rio de Janeiro.

Leme

Top plaje în Rio de Janeiro

E de fapt prima porțiune de plajă a Copacabanei. Ea predă ștafeta celebrei plaje. Tehnic face parte din Copacabana, însă geografic a fost separată și redenumită. Are avantajul de a fi foarte aproape de intrarea în cartierul Copacabana, așa încât dacă vrei cazare aici caută să localizezi un hotel din zona Leme. Ne-a plăcut foarte mult pentru că puteai ajunge pe jos la mall-ul Rio Sul și la Moro da Urca – punctul de urcare cu telegondola pe Pao de Acucar.

Ipanema

Top plaje în Rio de Janeiro

E sora mai mică a Copacabanei. Și mai elegantă din punctul meu de vedere, cel puțin în ceea ce privește cartierul. Sunt lipite una de alta însă diferă puțin culoarea apei. Ipanema te duce ușor cu gândul la o plajă din Caraibe. Și aici atmosfera e electrizantă. Muzica răsună peste tot, comercianții îți toarnă efectiv caipirinha în pahar iar meciurile de fotbal pe nisip în picioarele goale preiau parcă ritmul Copacabanei.

Nici aici nu vei găsi clasicul sezlong. Cel mult poți închiria un scaun care e de fapt un sezlong mai scurt și mai înalt. Nu recomand însă, pentru că nefiind localnic nu e indicat să mergi cu geanta de plajă plină de lucruri nefolositoare. Va trebui să-i porți de grijă fără să te bucuri de apă și soare. Ia cel mult prosoape de plajă și telefon pentru poze. Dacă faci asta, clar nu ai nevoie de sezlong sau scaun.

Dacă totuși nu vrei să stai direct pe nisip sau pe prosop, poți închiria un set de două scaune cu 10 reali (aproximativ 9 lei). În Ipanema prețurile sunt cu puțin mai mari decât în Copacabana sau în alte zone ale orașului. Spre exemplu, o sticlă de apă la 1L costă 5 reali (aproximativ 4 lei); o bere la cutie este 7 reali (aproximativ 6 lei); o caipirinha costă 5 reali (aproximtiv 4 lei) iar pe un hotdog sau hamburger am plătit 5 reali (aproximativ 4 lei).

Ce am enumerat sunt produse pe care le cumperi direct de la comercianții de pe plajă. Dacă te deplasezi către magazine, prețurile scad. După cum vezi, bugetul pentru o vizită în Rio de Janeiro poate fi destul de mic pentru că Brazilia nu este o țară scumpă.

Leblon

Top plaje în Rio de Janeiro

La fel ca celelalte plaje de top din Rio de Janeiro, Leblon se află în continuarea uneia foarte celebre, Ipanema. Leblon este și cartier însă amplasarea lasă de dorit. Este situat la granița cu favelele Vidigal si Rocinha. Deși favelele au fost pacificate în 2011, demersul s-a dovedit a fi inutil întrucat neoficial vânzarea de droguri și criminalitatea continuă să existe. Singurul hotel de 5* din zonă este Sheraton Grand Rio Hotel and Resort situat pe plaja Vidigal, la baza favelei. Așadar, rămâne la latitudinea fiecăruia de a alege cazarea în zona respectivă.

Praia Vermelha (Plaja Rosie)

Top plaje în Rio de Janeiro
20190130 111509

E o plajă micuță plină de localnici la baza Moro da Urca. Nu e spectaculoasă și nu urcă prea mult în top plaje din Rio de Janeiro, însă poți petrece acolo câteva ore pentru a testa atmosfera. Nu te pierzi ușor printre băștinași, ba chiar ieși în evidență, pentru că oricât de mult ai sta la soare nu-i poți ajunge din urmă în ce privește culoarea pielii. Un castaniu perfect. Cariocas – locuitorii statului Rio de Janeiro – sunt veseli și puși pe șotii cât e ziua de lungă. Vin la soare în găști mari, cu toată familia și se distrează de minune. Îți fac și ție poftă să intri în vorbă cu ei, să pui întrebări și să-i descoperi.

Poți ajunge ușor la Praia Vermelha pe jos din Copacabana, trecând pe langă Rio Sul Mall. Dacă vii de mai departe ia metroul până la stația Botafogo. După câteva ore de plajă, așează-te la coadă pentru a lua bilete și a urca pe Pao de Acucar. Telegondola e chiar lângă plajă.

Prainha

Prainha este diminutivul pentru „plajă” în limba portugheză, așa că așteaptă-te la o plajă mică, departe de tumultul orașului și foarte liniștită. Poți ajunge cu metroul până în cartierul Barra da Tijuca, iar de acolo doar cu taxiul (60 reali sau aproximativ 50 lei) vreme de 20 de minute. Pe drum vei străbate o bună parte din zona de coastă a statului Rio de Janeiro.

Noi am considerat benefică plimbarea, pentru că în afară de faptul ca Prainha e superbă și aproape pustie, celelalte plaje văzute pe drum din taxi ne-au facut să revenim: Joatinga Beach, Praia Barra da Tijuca, Praia da Reserva sau Grumari Beach. Pe tot drumul de-a lungul plajelor ne-am bucurat să vedem hoteluri și unități de cazare foarte cochete și amplasate chiar peste șosea, vis-a-vis de apă. Nimic mai dragut. Am descoperit baruri și terase dar și mici magazine cu suveniruri. Aș spune că zonei Barra da Tijuca merită să-i aloci câteva zile, dacă plănuiesti un sejur mai lung în Rio de Janeiro.

Ilha Grande

Top plaje în Rio de Janeiro

Te-ai prins probabil după nume ca Ilha Grande e de fapt o insulă. Nu e în Rio de Janeiro, dar e în top plaje și e relativ aproape de oraș chiar și pentru o excursie de o zi. Am mers 300 km dus-întors însă ne-am fi bucurat să stăm câteva zile pline, totuși. Merită! Aici simți că ești în Brazilia. Ești înconjurat de ape turcoaz și munti de un verde smarald. Nu se mai aude muzica și nici nisipul nu mai vibrează sub tălpile miilor de turiști. Liniștea e copleșitoare și poți avea plaja ta pentru o zi.

Dacă vrei să mergi pe cont propriu, închiriezi masină cu șofer până în portul Conceicao de Jacarei de unde iei una din bărcile care pleacă regulat spre insulă. N-aș ști să spun costul unei excursii pe cont propriu, însă știu cât a costat cea organizată de hotelul în care am stat: 60 $/persoană cu transport și prânz inclus. Delicios!

Las mai jos ceva fotografii încărcate de amintiri și de mult verde.

Top plaje în Rio de Janeiro
Top plaje în Rio de Janeiro
20190129 123952
20190129 144803
20190129 152354

Distribuie pe:

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *