O vacanță în Sri Lanka înseamnă – în afară de plaje nesfârșite, valuri înspumate și mâncare exotică – și o sumedenie de activități dintre cele mai diverse. Tot în natură. Cu o moștenire culturală impresionantă, insula are multe de oferit la capitolul ăsta. Cum despre plaje am povestit în articolul precedent, m-am gândit să mă aplec puțin și asupra zonelor aflate în centrul insulei, intocmind un top cu atracții turistice pentru Sri Lanka. Sunt magnifice!
Sri Lanka mi s-a părut de departe cea mai verde insulă din câte am văzut. Dacă arunci un ochi pe Google Maps poți observa ușor lucrul ăsta. Mai ales în zona centrală.
Dar cum faci să acoperi toată plaja de obiective ce merită cu desăvârșire văzute, sau măcar o parte din ele? Las mai jos câteva poze cu una din ideile de traseu pentru a parcurge insula.
Așadar, după ce termini de savurat fiecare colțișor de plajă poți să-ți faci bagajele și să te îndrepți către noi aventuri, de data asta spre centrul țării, în zonele de munte, pornind către Polonnaruwa via Ella, Nuwara Eliya, Kandy și Sigiriya
Ella
Drumul către Ella seamănă spre final, aproape de destinație, cu drumurile verzi și împădurite de pe plaiurile mioritice ale României. Serpentine, mini cascade, șosele înguste și multă răcoare. Ce nu există pe drumurile astea? Aglomerația specifică de la noi. Poți merge zeci de km fără să zărești nici măcar o mașină. Cu toate astea se circulă încet, viteza medie fiind undeva la 50km/h.
Drumul trece prin sate vechi și așezări urcate pe dealuri, străbate plantații de banani sau cocotieri și taie pe alocuri parcurile naționale Lunugamvehera – parte din Yala Național Park – sau Udawalawe, în funcție de cum alegi să marchezi traseul. Toate sunt în top atracții turistice în Sri Lanka. Am ales să trecem prin Parcul Național Udawalawe și am plecat din Tangalle la 9 dimineața. Am ajuns la destinație în Ella un pic după ora prânzului, timpul total parcurs fiind de aproximativ 4 ore (165 km).
Știu, nu sună bine, însă traseul în sine este o experiență dacă ai un ghid bun sau un șofer cunoscător. Poți primi o mulțime de informații utile sau ponturi pentru o viitoare vizită în insula de smarald. I-am ales pe cei de la Moon Lanka Tours pentru asta și nu am regretat. Punctuali, cunoscători de limbă engleză și foarte flexibili, ne-au făcut să nu simțim drumurile lungi și obositoare parcurse între orașele de destinație.
Ce faci in Ella?
Pentru început ia la pas stațiunea. E atât de mică încât ai impresia că te vei plictisi chiar și într-o singură zi de stat aici. Nici vorbă! Dacă vei arunca un ochi pe hartă vei găsi mici bijuterii de explorat. Toate la pas.
Prima incursiune în natură pentru noi a fost urcarea pe Little Adam’s Peak – fratele mai mic al lui Adam’s Peak – ambele aflate în topul atracților demne de luat în seamă.
Un drum spectaculos printre plantații de ceai și zeci de nuanțe de verde a făcut să nu simțim soarele torid și nici diferența de altitudine de 1100 m. Priveliștea asupra Ellei e răpitoare! Oriune întorci privirea ești „bombardat” de explozii de culoare și jocuri de lumini ale soarelui. Peisajul se modifică ușor cu fiecare schimbare de perspectivă, așa încât ai senzația că te afli într-un joc cu realitate virtuală.
2-3 ore aici sunt suficiente pentru că traseul este marcat iar potecile sunt accesibile aproape oricui. Dacă ești pasionat de fotografie, mai poți adăuga o oră și pentru a surprinde culegatoarele de ceai în plin proces de sortare a frunzelor. Nu se sfiesc să te salute sau să-ti zâmbească.
Pont: La coborâre încearcă tiroliana celor de la Flying Ravana pentru 20$/persoană. Are o lungime de aproape 600m și zboară la o înălțime de 80m deasupra plantațiilor de ceai. În sfârșit o să te simți liber.
Dacă mergi dimineața să vezi priveliștea de pe Little Adam’s Peak iar distracția ține doar câteva ore, ce faci până seara?
Mergi să prinzi apusul la Nine Arch Bridge!
Este genul de loc vizitat de foarte mulți turiști, fiind în top atracții în Sri Lanka, însă nu te speria. Ești în junglă, înconjurat de dealuri și miros pregnant de ceai. N-ai cum să te simți sufocat.
Nine Arch Bridge sau Podul din Cer este un pod viaduct de cale ferată construit în timpul perioadei coloniale britanice. Numele derivă din efectul vizual al celor nouă arcuri de piatră sculptate în partea inferioară a podului, pe care le poți vedea doar de la baza lui. Și aici poți schimba perspectiva: de jos vezi podul și elementele arhitecturale iar ceva mai sus, cocoțat pe dealuri, poți vedea trenurile care încă circulă pe această rută.
Pentru că traficul rutier în Sri Lanka nu este o plăcere, nici cel feroviar nu face excepție. Pentru a surprinde traversarea trenurilor pe pod trebuie să te înarmezi cu ceva răbdare. În poza de mai sus am reușit să surprindem trenul de ora 19.00. Poza a fost făcută la ora 20.00 😀
Kuda Ravana Ella
Dacă ai de stat în Ella cel puțin două zile, mai poți face o mică drumeție spre Kuda Ravana Ella, cascada la care poți ajunge urmând drumul care pornește din strada Waterfall Road. Destul de intuitiv aș zice 🙂
Recunosc că traseul ne-a plăcut la nebunie pentru că este off the beaten track. De fapt, cascada asta nici nu este un obiectiv turistic în sine. Pare mai degrabă recuzită pe platoul de filmare a poveștilor trăite de turiștii care vizitează Ella.
Drumul de urmat până la cel mai apropiat punct de belvedere asupra căderii de apă are un grad de dificultate destul de ridicat. Pentru că nu știam că se poate ajunge aproape de ea, nici nu era pe lista noastră. Însă pentru că într-o după amiază călduroasă de ianuarie am fost dornici de a explora împrejurimile micii pensiuni la care eram cazați pe Waterfall Road, am decis să o luăm la pas în căutare de aventură. Și am găsit-o.
Traseul…
Trebuie să știi că fără îndrumarea localnicilor nu poți descoperi singur traseul spre cascadă. Partea ușoară a drumului se termină odată cu șoseaua principală, unde odată ajuns vezi cascada însă nu reușeșți să-ti dai seama cum ajungi la ea. Un localnic dornic să ajute ne-a întâmpinat și ne-a oferit câteva informații privind urcarea, însă văzând că privirile noastre arătau clar nedumerirea, s-a oferit să ne ajute mergând cu noi până sus.
70 de ani de trai în paradisul verde al Ellei s-au arătat foarte utili în inițiativa domnului drăguț care ne-a fost ghid, fiind mai aprig ca noi și mai iute de picior. Am străbătut împreună jungla pe poteci și pante abrupte, am traversat vreo două râuri și câteva plantații de varză, vinete și castraveți. Ba chiar am interacționat cu alți localnici aflați în grădini cu treabă la acel moment.
Drumul a durat aproximativ o oră. A fost unul din cele mai obositoare trasee de până atunci din Sri Lanka însă a meritat cu desăvârșire, nu pentru cascada care ni s-a arătat șugubeață la final de drum ci pentru experiența care ne-a scos puțin din zona de confort.
Nuwara Eliya și Kandy
Spre Nuwara Eliya am plecat dimineață din Ella…cu trenul. Deși aveam un șofer pentru cele câteva zile de petrecut în zona de centru a insulei, am decis să experimentăm (din nou) și celebra plimbare cu trenul. Nu pentru că e mai rapid; nici pentru că e mai confortabil; ci pentru că e genul de experiență care te face să te simți ca într-un parc de distracții. Traseul este fabulos! Calea ferată străbate efectiv munții prin păduri, așezări rurale și plantații de ceai, la altitudini mari aproape de vârfuri. Este indiscutabilă utilitatea traseului, atât din punct de vedere turistic cât și din punct de vedere economic.
Distanța dintre cele două stațiuni este de 60 km. I-am parcurs în 2h30 min. Am zis deja că nici traficul feroviar nu excelează în Sri Lanka? 😀
Nuwara Eliya
În Nuwara Eliya nu am poposit decât preț de câteva poze. Am aflat însă de la șoferul care ne-a preluat din gară pentru a ne continua drumul, că cele mai întinse și mai renumite plantații de ceai se află pe teritoriul Micii Anglii, așa cum mai este cunoscută Nuwara Eliya. Stațiunea este foarte modernă, cu un design arhitectural ce te duce cu gândul la Anglia zilelor noastre, deși o mare parte a construcțiilor datează încă din perioada colonială.
Dacă vrei totuși să te oprești pentru o zi sau două în Nuwara Eliya, poți vedea Victoria Park, te poți plimba cu barca pe apele Lacului Gregory sau poți vizita sanctuarul de păsări Galway’s Land Bird și muuulte fabrici de ceai.
De departe însă, cea mai bună opțiune este o vizită în Parcul Național Horton Plains – casă pentru viața în sălbăticie a leoparzilor și a multor specii de păsări. Noi nu l-am văzut, însă cu siguranță vom reveni cândva…
Kandy
Ne-am continuat drumul către aglomeratul Kandy, preț de 80km. Nici aici nu ne-am oprit pentru că timpul era scurt și ne doream să ajungem cât mai repede în Sigiriya. În plus, în Kandy mai fusesem o dată în vizită într-o mult mai scurtă ședere în Sri Lanka, în 2017.
Highlight-ul orașului este evident o incursiune în Templul Dintelui. Dacă îți dorești să petreci măcar o noapte și aici, pensiunile presărate prin pădurile de cocotieri pot face diferența. Sunt adevărate retreaturi pentru trup și minte.
Sigiriya și Polonnaruwa
Despre Sigiriya nu pot spune decât că este încântătoare. Fosta capitală a Sri Lankăi medievale este o stațiune micuță și cochetă la poalele celebrelor Lion’s Rock și Pidurangala (ambele aflate în top atracții turistice în Sri Lanka). Este presărată cu o mulțime de unități de cazare împrăștiate în tot perimetrul din apropierea zonei istorice, astfel că poți ajunge ușor la situl arheologic de oriunde vei fi cazat. Și opțiunile culinare sunt destul de diverse, deși cele câteva restaurante amplasate în centru îți lasă impresia că ești nevoit să accepți orice găsești la fața locului. Noi ne-am putut delecta atât cu preparate asiatice cât și cu preparate europene.
Evident că și aici vei fi nevoit să faci activități fizice. Poți urca atât pe Lion’s Rock cât și pe Pidurangala însă nu-ți recomand să le încerci pe ambele în aceeași zi. E destul de obositor.
Lion’s Rock
Noi am ales să urcăm doar pe Lion’s Rock într-o zi de vineri. Mare greșeală! Vineri, 10 ianuarie, a coincis cu Poia – sărbătoarea lunii pline în Sri Lanka. În fiecare lună sri lankezii își iau liber cu ocazia acestei sărbători. Dacă se întâmplă ca aceasta să fie într-o zi de luni sau vineri e evident faptul că vor avea un weekend prelungit și vor profita la fel ca turiștii pentru a vizita obiectivele importante ale insulei. Și nu sunt puțini!
Urcarea pe Lion’s Rock durează în mod normal aproximativ 20 minute însă într-o zi aglomerată de localnicii dornici să evadeze în natură, timpul se triplează. Cozile sunt interminabile, atât la casele de bilete cât și la urcarea pe treptele stâncii. Se stă la coadă chiar și în timpul urcării pentru că scările sunt înguste iar mulțimea de oameni nu renunță. Chiar și așa nu am fost descurajați. Aveam doar o singură zi de petrecut acolo așa că ne-am înarmat cu răbdare și am profitat de aglomerație pentru a interacționa cu oamenii locului sau pentru a-i observa. Eram singurii turiști.
Polonnaruwa
Situat la 60km de Sigiriya și făcând parte din Patrimoniul Unesco, Polonnaruwa este considerat a fi cel mai bine conservat oraș istoric din lume. Este printre primele obiective turistice din top atracții în Sri Lanka, fiind vizitat anual de turiști din toată lumea.
Cum ajungi la situl arheologic? Toți localnicii știu. Poți lua un tuk-tuk, un taxi sau poți folosi șoferul din dotare, ca noi. Intrarea în sit este separată de casele de bilete. Mai întâi opreșți să cumperi biletele, ca mai apoi să te deplasezi încă 2km pentru a intra efectiv în zona cu temple vechi și relicve.
Având în vedere importanța majoră atribuită locului, este imperios necesar să ții cont de câteva reguli: nu intra cu alimente sau băuturi, acoperă-ți picioarele cu o eșarfă sau poartă o rochie lungă (numai dacă ești fată ☺) și descalță-te la intrare, chiar dacă asta presupune să mergi prin praf și pământ. Este modul tău de a le arăta sri lankezilor că le respecți valorile religioase și culturale.
Vizita în Pollonaruwa s-a încheiat destul de repede, cu o înghețată servită pe fugă la ieșirea din situl arheologic (la propriu, pentru că a trebuit să mă lupt cu maimuțele pofticioase). Drumul avea să continue în aceeași zi către destinația finală Negombo, de unde urma să plecăm spre România.
Sri Lanka abundă în bogații deopotrivă culturale și religioase. Este aproape imposibil să acoperi sumedenia de obiective turistice sau activități în doar un singur sejur, așa că grăbește-te și planifică o nouă incursiune imediat ce ai ocazia. A doua vizită va fi mult mai ofertantă, garantat.
Te las mai jos cu poze și amintiri…