Timișoara – city break în Capitala Culturală Europeană 2021

După ce am povestit în imagini despre fabuloasa Oradea, uitându-mă prin fotografii mi-am spus că e musai să îți arăt și câteva crâmpeie din Timișoara.

Fosta capitală a Imperiului Ungar și focarul Revoluției Române din 1989, Timișoara și-ar povesti frumos trecutul dacă ar putea grăi. Un conglomerat multietnic, cultural și istoric cu potențial ridicat, orașul de pe malul Begăi urmează să fie numit Capitală Culturală Europeană în 2021. Întocmai ca Oradea, Timișoara se pregătește de marele eveniment prin restaurarea și renovarea clădirilor istorice din centrul vechi, precum și reamenajarea spațiilor publice în care se vor desfășura evenimentele din cadrul programului cultural.

Timișoara
Catedrala Mitropolitană Ortodoxă

Dacă ești din București și nu agreezi orele multe de șofat sau șoselele proaste ale României (lipsa lor, mai exact), poți încerca o vizită în frumosul oraș cu avionul. Ryanair va pune din nou la dispoziție zboruri frecvente către Timișoara, începând din luna septembrie. Spun „din nou” pentru că din cauza pandemiei, momentan nu mai există această opțiune.

În scurta noastră vizită am ales să ne cazăm într-un apartament situat chiar în centrul orașului; la 5 minute de mers pe jos de Catedrala Ortodoxă Mitropolitană 😊 Indiferent de opțiunea aleasă, vei găsi cu siguranță ceva rezonabil din punct de vedere al prețului. Noi am plătit 150 lei/noapte.

Pentru că „Banatu-i fruncea” în mai toate privințele, capitolul gastronomie te face să salivezi la gândul preparatelor gătite sub influența multitudinii de etnii care populează zona.

Naționalitățile maghiare, sârbe, bulgare, rusești sau chiar rome au adus fiecare câte o contribuție la felul în care sunt gândite și preparate bucatele bănățene. Pune pe listă zeama de găină; gulașul; ciorbele cu tarhon; pleșcavița (preparat național sârbesc din amestec de carne la grătar, servit cu ceapă și legume – popular și în Bosnia sau Croația); ceapă umplută cu nuci, pătrunjel, măsline și pâine înmuiată în lapte; papricasul și zacusca. Și sarmalele se prepară diferit in Timișoara, sunt mari și se umplu cu carne tocată cu satârul.

La restaurantul Miorița am încercat ciorba cavalerului bețivan 🤤

O ciorbă ardelenească preparată cu varză, cârnați, smântână și afumătură. Condimentele sunt menite să-ți trezească toate simțurile. Nu, nu eram mahmuri 😎

După ce ai mâncat copios treci la treabă! Ai de admirat arhitectura lui Laszlo Szekely, de numele căruia se leagă o parte importantă din procesul de dezvoltare urbană a Timișoarei. Piața Victoriei stă întru totul sub semnătura celebrului arhitect. Treci și prin Piața Unirii, Piața Operei sau Piața Libertății, admiră palatele impozante și clădirile elegante decorate cu mult bun-gust sau oprește-te pentru un mic răgaz la o înghețată pe bulevardele aranjate ca de sărbătoare.

Arhitectura în stilurile art nouveau și baroc consacrate în vestul Europei, te îmbie să faci multe instantanee. Clădirile sunt fabuloase chiar dacă o parte sunt în plin proces de transformare.

Catedrala Episcopală Romano-Catolică; Muzeul Revoluției; Casa cu Cocoș; Palatul Vechii Prefecturi; Banca de Scont; Castelul Huniade; Muzeul Etnografic Bănățean…sunt doar câteva din clădirile ce stau mărturie trecutului încărcat de povești al micii urbe.

O altă activitate drăguță, demnă de menționat, este celebra plimbare cu barca pe Bega. De curând Timișoara a introdus plimbarea pe râul care-l străbate, pe lista opțiunilor de transport în comun. Așa că poți savura vizita și altfel decât pe jos sau la volanul mașinii. Din păcate nu ne-am putut bucura de activitatea asta, noi sosind într-o perioadă în care restricțiile cauzate de pandemie erau încă valabile. Data viitoare 😊

Încearcă să captezi cu sufletul frumusețile orașului de pe Bega, transpune-te pentru puțin timp în vremurile demult apuse și vei afla senzații și trăiri pe care doar Timișoara cu a sa strălucire știe să le ofere. Mica Vienă, o adevărată Capitală Culturală Europeană!

Te las cu poze.

Veve,

1070960
1070928
1070954
1070868
20200606 150647
20200606 150844
20200606 151050
20200606 145815
1070855
1070872
11 1
31 1
PSX 20200707 1908051

Distribuie pe:

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *