Sri Lanka – lacrima Oceanului Indian

Ca să-l citez pe Creangă, nu știu alții cum sunt dar eu când mă gândesc la Sri Lanka, parcă-mi saltă inima de bucurie. De bucurie că am fost suficient de privilegiată pentru a savura din plin aromele ei.

Insula a fost colonie britanică, deși evoluția în timp ne arată legăturile strânse cu India. Cunoscută drept Ceylon, numele de Sri Lanka i-a fost atribuit cândva prin anii ’70, odată cu ieșirea de sub ocupația englezilor. Sunt absolut convinsă că Ceylon îți sună familiar. Sigur ai băut cel puțin odată vestitul ceai, devenit deja un brand de țară pentru sri lankezi. Nu este obligatoriu să mergi în Sri lanka pentru ceaiul lor, pentru că insula exportă în toate colțurile lumii și îl regăsești sub umbrela marilor branduri.

20200102 145929
PSX 20200110 164406

Clima în Sri Lanka

Sri Lanka beneficiază de vreme bună tot timpul, însă având în vedere cei trei musoni care străbat de-a lungul unui an insula, e nevoie să faci un pic de research cu privire la zonele pe care vrei să le vezi. Nu de alta, dar sigur nu ți-ar plăcea să stai la plajă în ploaie torențială sau să faci plimbări lungi sub un soare dogoritor.

Așadar, pentru plaje mergi în zona de sud-vest între ianuarie și aprilie. Sri Lanka abundă în plaje nesfârșite, flancate de pâlcuri dese de palmieri – adevărate oaze de liniște. La propriu, pentru că uneori turiștii lipsesc cu desăvârșire din anumite locuri. Singurele siluete prezente pe luciul apei sunt cele ale surferilor, pentru că Sri Lanka este una din cele mai căutate destinații de surf. Spectacolul în valuri oferit de cei împătimiți, este magistral.

Pentru experiențele culturale și activități fizice însă, trebuie să încerci zona de centru și nord-est între lunile mai și septembrie. Pe întreg teritoriul insulei, lunile cu cele mai puține precipitații sunt considerate a fi martie și aprilie, însă în centrul țării este aproape imposibil să nu plouă măcar o dată pe zi. Oricând pe parcursul unui an.

Am văzut Sri Lanka de două ori: o dată în noiembrie și altă dată în decembrie-ianuarie. Din experiență pot spune că în noiembrie, în zona de sud, perioada musonilor este cât se poate de deranjantă din punct de vedere al precipitațiilor și al indicelui de umezeală. Așa că trebuie să ții cont de capriciile vremii dacă vrei să ai o vacanță reușită.

Sri Lanka
Sri Lanka
Sri Lanka

Ce e de facut în Sri Lanka?

Cu un impresionant patrimoniu cultural, Sri Lanka îmbină perfect activitățile în natură. De la cele mai ciudate (de exemplu, zborul cu tiroliana peste plantații de ceai), până la banala leneveală la soare sau vizite la temple faimoase, ai ce face în Sri Lanka.

Ești iubitor de ape cristaline și vegetație luxuriantă? Încearcă plajele din zona de sud a insulei. Sălbăticia peisajului te face să te întrebi dacă nu cumva ești cea mai norocoasă persoană, pentru faptul că nu ești obligat să împarți plaja cu aproape nimeni. Unde mai pui că nici șezlong-uri nu găsești? Ești nevoit să te întinzi pe nisip sub oglinda cerului și să speri că și mâine vei fi la fel de norocos.

Sri Lanka
Sri Lanka
21
15
20

Zona central-nordică a insulei este înțesată de obiective turistice încărcate de povești și istorie. N-ai cum să ratezi o cățărare pe Lion’s Rock în Sigirya, o vizită la plantațiile de ceai de la Nuwara Eliya, o drumeție ușoară pe Little Adam’s Peak în Ella sau o cățărare nocturnă pe Adam’s Peak în apropiere de Ratnapura, o scurtă incursiune în istoria celui mai sacru centru pentru budism al insulei – Anuradhapura, un safari pe râurile Madu sau Bentota, tururi culinare, un jeep-safari în parcurile naționale ale Sri Lankăi sau plimbări lungi prin orașele mari ale insulei.

Lista este interminabilă și te asigur că vei vrea să experimentezi aproape tot în Sri Lanka. O să visezi săptămâni întregi de la întoarcere, la cel mai mult și mai frumos verde din câte există. Parol!

18
Sri Lanka
17

Prețuri

Nu mică mi-a fost mirarea când am realizat că un sejur în Sri Lanka poate fi un adevărat chilipir. Este o țară foarte accesibilă din punct de vedere financiar. Exceptând partea cu biletele de avion pe care le poți cumpăra deseori la ofertă de la Turkish Airlines sau Qatar Airways, bugetul pentru cazări, mâncare și obiective turistice este destul de micuț.

Moneda națională este rupia sri lankeză, iar 100 de rupii echivalează cu puțin peste 2 lei. Poți cumpăra rupii direct din aeroport la sosire. Au un curs bun și destule bancomate pentru retragere de numerar în cazul în care nu vii cu bani cash.

Prețurile pentru cazare pleacă de la 10€-15€/noapte la un hostel decent însă pot urca și până la 100€/noapte la hoteluri luxoase. Viziunea fiecăruia asupra stilului de vacanță dorit, precum și așteptările de la insulă, impactează în mod clar bugetul pentru Sri Lanka. Pot să îți spun că am fost extrem de surprinsă să vizitez unul din cele mai scumpe hoteluri de lux din Sri Lanka, și să aflu că o noapte de cazare costă 1.000€. Este vorba despre lanțul de hoteluri luxury Aman. Așadar, există prețuri pentru toate gusturile.

Mancarea în Sri Lanka

Eu sunt o gurmandă. Mănânc oriunde și oricum, iar de regulă NU încerc orice. Însă în Sri Lanka am făcut-o. Am mâncat pe stradă, acasă la localnici, la restaurante europene, la restaurante asiatice cu teme culinare locale, dar și la terase obișnuite sau hoteluri all inclusive.

20191229 090123
20191230 211125 1
20200104 175617

Bucătăria Sri Lankăi se bazează pe rețete ale popoarelor care au colonizat insula, lăsându-și amprenta asupra gusturilor și a combinațiilor de arome. Fără îndoială, cel mai popular fel de mâncare în Sri Lanka este rice & curry. E un fel de „cartofi prăjiți” din România 😀

Peștele este la mare căutare, iar paleta de oferte este foarte variată. De la homari la pește-spadă sau rechin, totul este un deliciu. Cu sosuri, cu cartofi prăjiți sau legume, la restaurant sau pe plajă cu picioarele-n nisip, totul este delicios.

Cel mai gustos fel de mâncare – dacă pot să-i zic așa – și la fel de popular ca rice & curry este roti. Un fel de turtă coaptă pe plită de către absolut oricine locuiește sau trăiește în Sri Lanka. Roti este un fel de pâine a românului, însă este o pâine exotică. Are nucă de cocos uscată și pisată, și poate fi servit cu umplutură dulce, sărată sau simplu.

Roti împreună cu hoppers – coșulețe din aluat de orez umplute cu un ou ochi – te fac să mănânci tot timpul în Sri Lanka, mai ales pentru că sunt foarte la îndemână. Se găsesc peste tot, așa că încearcă-le! Papilele gustative îți vor mulțumi.

20200110 155054 1
20200104 151646
20200110 153129 1
Prețurile mâncării în Sri Lanka sunt uneori ridicol de mici.

Pentru un rice & curry nu plătești mai mult de 2€, o porție de paste nu depășește 3€ iar peștele (cam în orice combinație) ajunge la maxim 7€ la un restaurant bun. Cu tot cu garnitură. Când vine vorba de rice & curry sau roti și hoppers, așteaptă-te să plătești maxim 200 rupii/porție (aproximativ 5 lei).

Sri Lanka nu vinde alcool la orice colț de stradă. Vei găsi bere sau vin doar la magazinele special destinate vânzării de alcool, la unele supermarket-uri, sau la restaurante, baruri și terase. O bere la 500 ml (sticlă sau cutie) costă între 150-250 rupii (aproximativ 4-6 lei), indiferent că o bei la restaurant sau o cumperi de la magazin.

Pentru fumători am o veste proastă.

Singurele țigări populare pe care le poți cumpăra din Sri Lanka sunt Dunhill sau Marlboro, însă prețul unui pachet este foarte mare comparativ cu prețurile europene: 1.500 rupii (aproximativ 35 lei). Dacă totuși nu aduci cu ține țigări din România, poți face un mic artificiu: cumpără la bucată. Da! În Sri Lanka este un obicei extrem de răspândit, din pricina faptului că țigările sunt atât de scumpe încât localnicii nu-și pot permite să cumpere un pachet întreg.

Astfel, chiar și turiștii aderă la practica asta. Este destul de comodă și benefică pentru cei care vor să facă o detoxifiere, sau chiar să se lase de fumat treptat. Fumezi doar atunci când simți nevoia și cumperi mai rar, atât cât ai nevoie. La bucată 😀 Eu am încercat și pot confirma că tehnica a dat roade. Am reușit să reduc considerabil numarul țigărilor fumate intr-o zi, doar pentru ca nu aveam tot timpul la îndemână. Prețul unei țigări este 70 rupii (aproximativ 1.7 lei). Poți cumpăra de la absolut orice magazin micuț de pe marginea drumului.

Tot de la magazinele locale de pe marginea drumului (care nu sunt puține deloc), poți cumpăra și apă îmbuteliată cu 70 rupii (aproximativ 1.7 lei) pentru o sticlă de 1L.

20200105 091740
20200104 125226
20200107 130342 1

Viza pentru Sri Lanka

Poți obține Visa on Arrival la sosirea pe aeroport. Aceasta are o valabilitate de 30 zile și îți va fi acordată doar dacă ai și o scrisoare de preaprobare. O obții online pe www.eta.gov.lk înaintea plecării din România și plătești pentru ea o taxă de 40$.

Așadar, acum ai toate informațiile pentru a putea lua în considerare o vizită în Sri Lanka. Va fi genul de experiență marcantă care îți poate zdruncina din temelii tot ceea ce credeai că știi despre oameni.

Sri Lanka a fost pentru mine primul contact real cu tot ceea ce înseamnă cultura și tradițiile dintr-o țară asiatică. Primul contact real cu oamenii locului; atât de simpli, calzi și primitori, cu nesfârșită lor credință în filozofia orientală propagată de Buddha, dar și în medicina tradițională Ayurveda. Sri Lanka este despre liniște sufletească, smerenie și împăcare cu sine. Te învață subtil să-ți reclădești scara valorilor atunci când e șubredă, și îți imprimă un soi de dorință arzătoare de a fi mai bun cu ceilalți…cu tine însuți.

Te las cu câteva poze,

7
16
19
24

Distribuie pe:

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *