Când mă gândeam la Rio de Janeiro, primul lucru care îmi venea în minte era exotismul lui. Înainte să-l vizitez mi-l imaginam într-o formă brută, neatins de turismul de masă, cât se poate de exotic. Realitatea a fost alta. Rio de Janeiro este orașul contrastelor!
Este un oraș deosebit de modern, în total contrast cu localitățile mici din împrejurimi și chiar cu el însuși, dacă ne gândim la favelele și cartierele sărace care sunt lipite de zonele moderne.
Brazilia are o reputație de „fată rea”. Războiul veșnic dintre favele și guvern și-a pus amprenta asupra țării și asupra turiștilor veșnic încercați de întrebările: Este Brazilia o țară sigură? Să merg, sau să aleg altă destinație? Sărăcia lucie în care trăiesc localnicii cartierelor din Rio de Janeiro contrastează puternic cu opulența afișată de zonele luxoase. Aici hotelurile de 5* sunt aliniate, parcă, pentru a încerca să disimuleze realitatea. Nu mică mi-a fost mirarea când am descoperit cartierele rezidențiale care flanchează orașul în zona Barra da Tijuca. Dacă nu ai ști că ești în America de Sud, te-ai putea păcăli usor.
Nu-mi doream să merg la Rio. Nu era pe lista scurtă a destinațiilor de văzut, însă o ofertă tentantă pentru un final de ianuarie m-a convins. Deși nu sunt adepta călătoriilor prin agenții de turism, o parte din sejururile exotice au fost achiziționate așa. Prețurile mici și siguranța serviciilor oferite au facut diferența. Trebuie să menționez că nu am avut dezamăgiri în sejururi, iar vacanța în Brazilia nu a facut excepție.
Când să mergi la Rio de Janeiro?
Sezonul estival în Rio se intinde din decembrie până în martie, cu shoulder season în noiembrie sau aprilie. Shoulder season este limita de sezoane. Ca atare, în aceste perioade poți găsi prețuri mai mici și turiști mai puțini. Temperaturile pot ajunge însă și la 38 grade în această perioadă, iar indicele de umiditate este aproape de maximul de 100%. În martie plouă cel mai mult, iar dacă alegi extrasezonul (mai – octombrie) te vor aștepta temperaturi mai scăzute, dar și precipitații mai puține.
Cum ajungi?
Cele mai bune oferte în zona Braziliei le-am văzut de-a lungul timpului la KLM/AirFrance. Tot cu ei am zburat și noi, oferta agenției de turism de la care am cumpărat sejurul fiind mai mult decât tentantă: 750€/persoană/sejur/8 nopți
Prețul a inclus:
– cazare la un hotel de 3 stele în cartierul Copacabana (la 3 minute de celebra plajă)
-mic dejun
-zbor KLM/AirFrance cu escală la Amsterdam
Nu am avut transfer aeroport-hotel inclus, însă ne-am descurcat ușor la stațiile de taxiuri autorizate din afara terminalului de sosiri. Prețul unei curse cu taxiul din aeroport în centrul orașului este cu aproximativ 15% mai mare decât în România.
Deși călătoresc mult, fără pretenții de business class și sunt în stare să fac înconjurul lumii fără să mă plâng, trebuie să precizez că zborul către Rio a fost obositor. Cele 11 ore pe ruta Amsterdam – Rio de Janeiro nu au putut fi „bătute” decât de drumul catre SUA 😀 Noroc cu compania aeriană care are grijă de pasagerii săi în toate situațiile.
Pont: Dacă escala ta este într-un oraș din Europa pe care nu l-ai mai văzut, poți profita de ocazia de a alege un zbor cu layover mare pentru a putea vizita și orașul respectiv. În felul ăsta adaugi experiențe noi unui sejur. Trebuie doar să te asiguri că ai suficient timp pentru a părăsi aeroportul și să verifici metodele cele mai eficiente de deplasare spre centrul orașului respectiv.
Siguranța în Rio de Janeiro
Deși metropola e renumită pentru sentimentul de nesiguranță pe care ți-l dă, noi am reușit să depășim destul de ușor momentul. Sfaturile pe care le primești când mergi în Brazilia sunt cam aceleași de oriunde: „Ai grijă pe unde mergi; nu lua toți banii după tine; nu-ți lăsa lucrurile nesupravegheate la plajă; nu folosi telefonul mobil sau alte gadget-uri în văzul lumii; nu afișa haine sau bijuterii scumpe. Ar trebui sa fii ok”. Am aplicat cu succes metoda și nu am avut niciun incident. La plajă am mers cu un rucsac în care am îndesat prosoape de plajă, apă și telefonul mobil, iar banii au stat ascunși într-un buzunar interior.
Într-una din zile am asistat însă neputincioși la un incident ușor neplăcut petrecut pe plajă: barbat singur; freelancer; călător full time; a lasat pentru puțin timp pe plajă lucruri nesupravegheate. Puțin mai târziu avea să constate că i-a fost sustras portofelul cu o sumă frumușică de bani . Partea urâtă a situației este că a fost înconjurat tot timpul de oameni iar noi, care eram foarte aproape de el, n-am observat absolut nimic suspect. Ceea ce înseamnă că hoții acționează foarte discret. Ca atare trebuie să fii extrem de atent și să nu te lași purtat de val prea mult atunci când te relaxezi.
Obiective turistice în Rio de Janeiro
Orașul vibrează! E plin de viață, atât ziua cât și pe timpul nopții când turiștii sau localnicii se mută de la plaje în centrul de distracții- cartierul Lapa. Niciunde în lume nu am vazut atât de multă diversitate în ceea ce privește activitățile într-o zonă urbană: plaje; păduri tropicale; stadioane moderne; statui impozante cu renume… Rio de Janeiro e fascinant!
Deși în primele zile am experimentat teama de a ne expune în anumite zone sau în anumite momente ale zilei, spre final ne-am relaxat complet, fără a uita însă de regulile esențiale de siguranță.
Copacabana
Cine n-a auzit de vestita Copacabana din Rio de Janeiro? Este plaja care atrage cei mai multi turiști anual. Motivul? Celebrul Carnaval. Străzile se umplu de oameni, carele alegorice mărșăluiesc nestingherite prin orașul care vibrează pe ritmuri de samba, iar atmosfera de petrecere este unică în lume. Noi am ratat momentul, sejurul fiind la final de ianuarie, cu mult înainte de carnaval. Însă chiar și așa, Copacabana a fost o surpriză plăcută.
Deși suntem fani ape turcoaz și nisip alb, iar Copacabana nu îndeplinește condițiile, plaja este totuși extrem de frumoasă. Se aglomerează destul de mult în timpul zilei, așa că cel mai inspirat lucru pe care îl poți face este să mergi dimineața. Poți admira trupurile bine lucrate ale sportivilor, întinderea nesfârșită de nisip curat (da! este o plajă curată) și valurile imense.
Pont:
Nu-ți face griji în ceea ce privește mâncarea/băutura. 30% din persoanele care se plimbă pe plajă sunt vânzători ambulanți de băuturi, deserturi și mâncare caldă ambalată individual. O porție de orez cu paste, fasole și pui costa 6 reali (aproximativ 5 lei). Pentru un hotdog cu de toate, am plătit 5 reali ( aproximativ 4 lei).
Caipirinha e la mare căutare în Brazilia. Se vinde la orice colț de stradă și dacă nu bei măcar una cât ești în Rio riști să-ți strici reputația 😀 Deși conține mult alcool (cachasa- băutura lor tradițională care seamănă cu țuica românească, vodka rusească sau grappa italiană), poți încerca un pahar colorat cu pai lung după o baie în valurile strașnice. Uiți de alcoolul tare.
Sfat: nu încerca să prinzi răsăritul pe Copacabana, nu e safe. La fel, nu încerca să faci o baie nocturnă sau să te aventurezi în plimbări lungi direct pe plajă în toiul nopții. Nu e recomandat. Cel mult poți face plimbări pe faleză, de-a lungul plajei, până aproape de miezul nopții. Atunci restaurantele și barurile sunt încă deschise iar muzica răsună în boxele amplasate pe stâlpi.
Ipanema
Sora mai frumoasă și mai elegantă a plajei Copacabana este Ipanema. Tot in Rio de Janeiro. Sunt despărțite de Pedra do Arpoador – o stancă uriașă pe care turiștii se aduna seară de seară pentru a aplauda apusul. Da, atât turiștii cât și localnicii aduc omagii astrului în fiecare seară. Am participat și noi la eveniment. We had goose bumps.
Ipanema are ceva ce nu am găsit pe Copacabana: apă turcoaz și o ușoară eleganță. Pozele vorbesc de la sine.
Statuia lui Hristos sau Cristo Redentor
Religia predominată în Brazilia este romano-catolicismul. Este a doua cea mai creștină țară din lume, ca atare statuia lui Iisus Hristos amplasată pe muntele Corcovado din Rio de Janeiro este un fel de Mecca al Braziliei. Statuia măsoară 30m în înălțime și este folosită de Biserica Catolica drept loc de pelerinaj.
Ca să ajungi acolo ia un taxi sau un tur care include opțiunea asta. Turul nu ar trebui să coste mai mult de 90$/persoană, preț în care ai inclus transportul și biletele de intrare la obiectivele pe care le vei vedea. Spun asta, pentru că în principiu vei găsi tururi combinate care oferă avantajul de a vedea mai multe obiective în aceeași zi. În felul ăsta scapi și de grija siguranței, în contextul în care ar fi trebuit să mergi pe cont propriu.
Odată ajuns la baza muntelui te vei așeza la coadă pentru a valida biletul și apoi vei putea urca spre statuie. Trebuie să te avertizez că pe fondul unor temperaturi de 35+ de grade, scările abrupte pe care le vei urca iți vor da ceva bătăi de cap. Te poți răcori cu ceva rece de băut, de la cele câteva magazine amplasate la baza soclului pe care stă statuia și poți să-ți faci plinul și la capitolul suveniruri.
Atenție:
Indiferent la ce oră te duci, puhoiul de turiști nu dispare. Înarmează-te cu răbdare, așadar, pentru că merită.
Senzația de măreție pe care ți-o impune statuia este unică. Te simți ca o furnică într-o poveste cu uriași. Și ce e cel mai frumos în toată povestea asta, este faptul că realizezi cât ești de norocos că ai ocazia să atingi una din cele 7 minuni ale lumii. Cel mai mare monument religios al tuturor timpurilor, a cărei priveliște deasupra orașului te poate reține chiar și pentru câteva ore în contemplare.
Sugar Loaf Mountain sau Pao de Acucar
Dintr-o zonă cu relief înalt, nu puteau lipsi obiectivele turistice care presupun plimbarea cu telegondola și o priveliște deasupra orașului sau deasupra celor mai renumite plaje din lume. Ca atare, Rio de Janeiro se laudă cu Sugar Loaf Mountain sau Pao de Acucar. Formațiunile din granit ce străjuiesc coasta din Rio sunt un fel de simbol al orașului. Se văd peste tot și datorită lor poți recunoaște metropola dintr-o mie. Sugar Loaf este una dintre aceste formațiuni.
Cel mai simplu mod de a ajunge la telegondola care urcă pe Sugarloaf Mountain este cu metroul până la stația Botafogo.
Traseul telegondolei este împărțit în două:
- Praia Vermelha – Moro da Urca: te va duce până la nivelul de aproximativ 220m. Prețul unui bilet este de 110 reali (aproximativ 95 lei).
- Moro da Urca – Sugarloaf Mountain: aici priveliștea la 360 de grade asupra întregului oraș marchează finalul traseului. Este spectaculos! Plajele Copacabana, Ipanema și Leblon, muntele Corcovado, golful Guanabara Bay și aeropotul Santos Dumont parcă sunt presărate pentru a alcătui cea mai completă priveliște pe care o are metropola Rio de Janeiro. Prețul unui bilet care te aduce până în cel mai înalt punct este de 200 reali (cca 175 lei) .
Stadionul Maracana – templul fotbalului brazilian
Neymar, Zico și Pele au facut istorie aici, însă stadionul și-a pierdut din strălucirea de altădată.
Fiind construit pentru campionatul mondial din 1950 cu o capacitate de aproape 200.000 locuri, ultima renovare s-a finalizat în 2007 reducând capacitatea inițială la aproximativ 90.000 de locuri. Decizia a fost luată întrucat în 1992 partea superioară a stadionului s-a prăbușit peste 50 de suporteri.
În prezent se poate vizita, însă noi nu l-am văzut decât pe dinafară, studiind îndeaproape statuia lui Mario Filho- jurnalist brazilian și unul din „părinții” stadionului.
Poți ajunge acolo cu metroul până la stația Maracana. Prețul aproximativ al unui bilet de intrare pentru a face turul intern al stadionului este de 77 reali (aproximativ 65 lei).
Escadaria Selaron
Treptele Selaron se află la baza favelei Santa Teresa, lângă cartierul Lapa- polul distracției din Rio de Janeiro. Coloristica lor este minunată! Roșu aprins oriunde întorci capul, locul perfect pentru poze instagramabile.
Sunt 215 trepte pavate cu aproximativ 2.000 bucăți de faianță colorată adusă din peste 60 de tari de Jorge Selaron, cel care s-a ocupat îndeaproape de finalizarea acestui proiect. Sculptor și pictor de-a lungul vieții, Selaron și-a gasit sfârșitul chiar pe treptele care l-au consacrat, în 2013. Din păcate nu se cunoaște vinovatul asasinatului.
Poziționarea la baza favelei Santa Teresa, nu tocmai oportună pentru vizite lungi sau după apusul soarelui, face ca treptele să poată fi vizitate cu precădere ziua. Noi am mers de două ori: prima dată ca parte a unui tur de oraș organizat și a doua oară împreună cu niște cunoștințe vechi și dragi mie (pe care le-am revăzut întâmplător în Rio), în cadrul unui tur de seară organizat de cei de la Strawberry Tours. La baza treptelor am mâncat cel mai bun sandwich cu vită din lume, într-o seara călduroasă de ianuarie.
Lapa- centrul vechi și polul distracției din Rio de Janeiro
Lapa seamănă foarte mult cu centrul vechi al Bucureștiului. Oameni mulți, gălagie și muzică de toate felurile care răsună din zecile de baruri și discoteci ce împânzesc cartierul. Turul a fost făcut tot cu cei de la Strawberry Tours (în aceeași seară în care am vazut Escadaria Selaron), având în vedere că trebuie să mergi la ore destul de târzii ca să prinzi atmosfera vibrantă. Lapa e strâns legată de faimoasa favelă Santa Teresa, așa încât se prea poate să ai parte de experiențe neplăcute dacă uiți de regulile de siguranță după prea multe pahare de caipirinha.
Aici am avut parte și de priveliști nu tocmai plăcute. Odată ce ai ieșit din tumultul distracției, cartierul îti arată adevarata sa față. Zone întunecate, oameni dubioși, zgomote ciudate și mirosuri neplăcute. Dar experiența merită.
Tijuca Forest
Este una din cele mai mari păduri urbane din lume, împreună cu cea din Johannesburg, Africa de Sud. Se întinde pe o suprafață de 32km pătrați și e înțesată de cascade și trasee montane.
O experiență absolut memorabilă în Tijuca, a fost cea în care am făcut un traseu montan relativ ușor, la finalul căruia primeam drept recompensă o baie într-una din cascadele junglei. Intâmplarea a facut ca la coborâre să fim premiați cu o ploaie torențială care a blocat traficul, atât în oraș cât și pe muntele pe care urcaserăm noi. Tot ce pot spune acum este că mi-a placut la nebunie să cobor pe un traseu de munte timp de aproximativ o oră, prin noroi și ploaie torențială caldă, la adăpostul urletelor de maimuțe speriate de tunete și fulgere 😀 Nu glumesc, experiența a fost M E M O R A B I L Ă!
În Brazilia am avut parte și de peripeții. Nu în sensul bun ca cea de mai sus dar suficient de rău cât să ne strice buna dispoziție…pentru câteva zile. Voi povesti pe larg într-un articol următor.
Până atunci te las în compania unor poze pe care eu le îndrăgesc foarte mult.
Enjoy!