Știm cu toții că în perioada asta Egiptul e una din puținele țări cu restricții minime. Pentru că citesc peste tot experiențe și povești de acolo, mi-am adus aminte cum am petrecut și noi un revelion în Hurghada, în 2018.
În vremuri normale planificarea era extrem de simplă. Alegeai destinația, tipul de sejur, plăteai și plecai. Cum Egiptul nu mi se părea o destinație complexă, am ales clasicul sejur de o săptămână, prin agenție de turism. Știu, nu-i chiar cel mai fain mod de a călători, însă recunosc că a fost una din vacanțele leneșe, comode, chiar potrivite pentru finalul unui an plin de aventuri. Acum, dacă aș configura o plecare în Egipt, lucrurile ar sta cu totul altfel.
Așadar, din paleta largă a ofertelor agenției de turism, am ales una oarecare pentru perioada revelionului, la trecerea în 2019. Zborul a fost de tip charter, operat de Blue Air în parteneriat cu agenția Komsi Travel.
Cazare
Nu te entuziasma prea tare la ofertele foarte ieftine! Standardele Egiptului în materie de cazări sunt la un nivel destul de mic, comparativ cu cele din Europa. În medie, cele 4* promovate mai peste tot, înseamnă cel mult 3* europene. Așa că dacă ai pretenții mari legate de cazare, alege ofertele mai scumpe și hotelurile de renume. Ce-am ales eu pentru grupul nostru de 4 persoane? Royal Lagoons Aqua Park Resort & Spa, pentru că era cea mai ieftină opțiune (750€/persoană). Nu suntem deloc pretențioși, însă alegerea a fost una cât se poate de inspirată din punctul meu de vedere. Ceilalți nu sunt de acord cu asta nici în ziua de astăzi 🙂
Resortul nu e foarte mare iar clădirile se încadrează perfect în decorurile naturale arăbești ale Egiptului. Construite din piatră și fațade decorate cu accente puternice locale, vilele aduc puțin cu imaginea unui sat tradițional arăbesc și te ajută să intri ușor în atmosfera poveștilor cu aromă de narghilea. Din păcate, 1001 de nopți au fost înghesuite grăbit în doar 7 zile răcoroase de ianuarie.
Fact: resortul nu este pe plajă, însă până acolo faci cam 15 minute, dacă mergi agale de-a latul stațiunii. Pentru cei comozi există și varianta de a merge cu shuttle-ul pus la dispoziție de hotel. Vine la ore fixe – din 30 în 30 de minute – și te lasă chiar lângă șezlonguri. Probabil în Egipt există multe astfel de resorturi, însă distanța până la plajă nu pare a fi deloc un criteriu important în alegerea unei opțiuni convenabile.
Vremea de revelion în Hurghada
Deși Egiptul are temperaturi bune aproape tot anul, din punctul meu de vedere vremea în perioada sărbătorilor de iarnă nu e chiar potrivită pentru baie în Marea Roșie. Am plecat de acasă entuziasmați cu gândul la palmieri și mare, însă destul de pregătiți psihic pentru timp rece. Pe parcursul zilei temperaturile n-au depășit 20 de grade la soare, iar singurul moment prilenic (scurt, de altfel) pentru o baie în piscina de la resort, era undeva în jurul orelor prânzului.
La plajă situația e asemănătoare, cu excepția băii în mare. Acolo n-am mai reușit cu niciun chip să capăt curaj pentru înot, deși cheful și voia bună a rușilor mă făceau să cred că doar eu am o problemă cu temeperatura scăzută a apei. Până și vânzătorii de excursii pentru snorkeling insistau să mergem să „dăm o tură”, deși în unele zile blugii și geaca de toamnă erau insuficiente pentru briza puternică.
Atenție: hotelierii își promovează intens piscinele cu apă încălzită, însă situațiile variază destul de mult de la hotel la hotel. Cei de la resortul nostru ne încurajau să testăm piscina și nu conteneau să menționeze că e încălzită, însă realitatea era că apa din bazin nu avea mai mult de 20 de grade. Asta e concepția lor privind apa caldă 🙂 Verifică temeinic descrierile înainte să alegi, sau eventual pune întrebări înainte, că să nu fii dezamăgit/ă sau să-ți strici planurile.
Excursii opționale
Vii în Egipt, dar bănuiesc că nu vrei să lenevești 7 zile pe șezlongul de la plajă sau piscină, nu? Doar ai pășit în țara cu cea mai frumoasă și controversată istorie, cu povești mistice și cu cele mai vechi vestigii. Tez Tour e principala agenție furnizoare de excursii opționale în Hurghada, așa că poți răsfoi prin multitudinea de oferte pentru a alege să cunoști îndeaproape adâncurile albastre ale Mării Roșii și istoria piramidelor sau a templelor de pe Valea Regilor.
Ce am ales noi? O excursie lungă la Cairo pentru a admira cele mai iubite piramide din lume, o tură prin deșert cu ATV-urile și o vizită în satele de beduini. Prețurile practicate de Tez Tour sunt destul de bune, așa că n-ai motiv să cauți alte variante prin stațiune. Las aici lista actualizată cu excursii, detalii și prețuri, că să știi la ce să te aștepți încă dinainte de a pleca de acasă.
Plimbarea cu ATV-ul pe șleaurile din deșert în apropierea Hurghadei, este cel puțin provocatoare. N-o să vezi prea mult nisip adunat în dune, așa cum te aștepți, pentru că deșertul prin locul ăsta seamănă mai mult cu o zonă de stepă fără vegetație, cu mult pământ roșiatic și mult praf. Soarele arde cu putere chiar și în ianuarie (doar eșți în mijlocul deșertului), iar vântul taie ascuțit tot ce prinde în cale, inclusiv zonele neacoperite de haine. Îmbracă-te cu pantaloni lungi și nu lăsa la vedere niciun centimetru de piele nici în zona brațelor. Te vei umple de praf și nisip.
Ai văzut posterele de promovare a excursiilor de genul ăsta? Ei bine, eu mă întrebam tot timpul de ce e nevoie să-ti înfășori fața în bandanele alea lungi. Cât nisip poate să intre? Ei bine, la finalul zilei, tot ce mâncam avea gust de nisip.
O să mergi și în satele de beduini, probabil. Fiecare așezare din deșert organizează evenimente pentru turiștii care vor să cunoască un pic istoria locului. Se fac petreceri arăbești, se mănâncă tradițional, se cântă și se dansează sub cerul liber- uneori până în zori, pentru că ai opțiunea de a prelungi excursia și peste noapte, cu cazare la cort pentru experiența completă. Noi am revenit la hotel puțin înainte de miezul nopții. Era mult prea frig in deșert la început de ianuarie, iar noi visam doar palmieri și mare turcoaz. Despre vizita la piramide o să povestesc într-un articol separat, pentru că nu i-aș face cinste locului cu informații îngrămădite într-o poveste generală despre Egipt.
În zilele în care nu ai programat nimic în mod deosebit, da o fugă până în centrul Hurghadei. Poți lua un taxi (10$/pe sens) și ajungi în 15 minute dacă pleci din zona hotelurilor. Artera principală e lată și plină de magazine de-o parte și de alta. Imaginea nu e una foarte plăcută. Clădirile sunt vechi și neîngrijite, iar pe alocuri zona arată că după război. Totul este în reconstrucție sau în renovare.
Prosoape din bumbac egiptean puternic colorate, narghilele așezate cu dichis la ușa fiecărui edificiu, aromă de ceai tare și parfumuri arăbești, condimente…și multe claxoane. Cam asta e atmosfera din Hurghada. O stațiune destul de comercială, care însă vibrează la tânguielile imamului ce nu uită de rugăciunea zilnică. Răsună tare în boxe din când în când și îți amintește că ești pe tărâmuri arăbești.
Ce nu ne-a plăcut de Revelion în Hurghada?
Spitalele 😀
Pentru că nu avusesem destul de multă experiență cu spitalele prin țări din afara Europei, Egiptul a fost primul care ne-a pus în situația asta. O minunăție de colică biliară declanșată chiar în seara de revelion, a imobilizat la pat partea masculină din Veve Travels. Și NU, problemele nu au apărut la destinație, ci înainte de plecarea de acasă, deci n-o să dăm vina pe hotel.
Noaptea de revelion am petrecut-o într-un spital privat din Hurghada, printre medici, asistente, halate albe, seringi și ace. Zgomotele artificiilor și petardelor de la miezul nopții ne sâcâiau, parcă ar fi vrut să ne umple de invidie. Se auzeau mai tare că niciodată iar luminile de pe străzi erau și ele mult mai colorate și mai vesele decât știam noi.
Alfa Hospital are medici diagnosticieni buni, aparatură suficientă pentru investigații, dar asistente slab pregătite. O simplă prelevare de probe sanguine se transformă pentru ele într-o speță bună de analizat la o lucrare de doctorat. Procedurile pentru astfel de situații sunt destul de simple, dacă pleci „echipat” cu asigurare medicală (cine oare nu face asta?). Hotelul oferă o consultație de rutină, iar dacă este nevoie asigură transferul la una din clinicile private din zonă. Acolo se pregătește dosarul medical, se fac investigații, se tratează cauza și se achita serviciile – în cazul în care nu există decontare directă între spital și asigurător. E destul de simplu și relativ ieftin.
„Distracția” din noaptea respectivă ne-a costat puțin peste 500€ (fără decontare directă, dintr-o eroare umană la recepție), preț în care a intrat cazarea pentru două persoane într-o rezervă privată cu TV și două paturi, niște sandwich-uri și ceva de băut pentru însoțitor (adică eu), analize, investigații, tratament, medicamente post-internare și mese de regim pentru pacient. A două zi dimineață, la indicațiile medicului, am putut părăsi spitalul pentru a relua vacanța. Ca si cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Ce am pierdut cât am lipsit de la hotel? Petrecerea dintre ani – pentru care ne pregătisem cu sârguință încă din după-amiaza zilei cu pricina – mâncare multă, băuturi colorate și muzică orientală.
Ce-am câștigat din experiența asta? Banii returnați pentru petrecerea de revelion ratată. Ah, și am învățat că niciodată – dar NICIODATĂ – nu vom pleca la drum fără asigurare (mai scăpam pe de-alături alteori)
Data viitoare ne luăm revanșa,