Câtă vreme călătoritul era un lucru absolut normal, iar rutele companiilor aeriene low cost cu baze în România aveau ca destinație Oradea, nu ne-am înghesuit să îi trecem pragul. Pandemia a contribuit însă la schimbări majore în materie de călătorii și cumva ne-a obligat să ajungem și acolo. A fost cea mai bună decizie a anului 2020!
Oradea are un farmec aparte. Este un oraș cu puternice influențe occidentale, născute din apartenența la Imperiul Austro Ungar până în 1918. Arhitectura laică și ecleziastică sau aerul boem al străzilor înguste cu parfum de mirodenii ce se strecoară timid din lăcașurile de cult, fac dintr-un banal oraș de provincie o destinație de top, care poate fi pusă lejer pe lista importantă a celor mai frumoase locuri din Europa.
Metropola încearcă de mulți ani să răzbată prin hățișurile legislative și birocratice pentru obținerea de finanțări și atragerea de fonduri europene. Obiectiv? Modernizarea și restaurarea tuturor clădirilor istorice din oraș; investiții în rețele și mini-puncte termice, modernizarea aeroportului, a șoselelor și a stațiilor de transport în comun precum și modernizarea Pieței Cetate. Scopul final al administrației? O metropolă europeană la standarde înalte în materie de infrastructură, confort al cetățenilor și turism.
Ce vezi în Oradea?
Noua imagine a Oradei va impresiona cu mult mai mult decât o face acum, preponderent prin arhitectură. Stilurile secession (varianta nemțească a curentului Art Nouveau) sau baroc și-au pus amprenta asupra aspectului Oradei. Hainele noi ale clădirilor deja restaurate până în prezent îi vin tare bine.
Oradea nu este un oraș mic. Centrul istoric se desfășoară pe o suprafață întinsă, densitatea clădirilor de admirat și (mai ales) de pozat este și ea destul de mare. Ce-ți rămâne de făcut odată ajuns acolo? Ia la pas toate străduțele, având ca punct de plecare inițial Piața Unirii. Vei descoperi pe rând Palatul Moskovits Miksa, Palatul Vulturul Negru, Sinagoga Ortodoxă, Catedrala Romano-Catolică, Cetatea Oradea si Palatul Baroc.
Nu pot trece neobservate nici parcurile 1 Decembrie (situat în capătul străzii pietonale centrale Vasile Alecsandri), 22 Decembrie sau Libertății . Zonele de promenadă unde localnicii își etalează ținutele elegante desprinse parcă dintr-un decor de film de epocă, prind viață în perioadele în care Oradea sărbătorește câte un eveniment important cum ar fi Târgul de Paște, Târgul de Crăciun, Ziua Eliberării Oradei, Târgul de Carte Gaudeamus, Campionatul European de Vatmani sau Festum Varadinum cu ale sale manifestări cultural – istorice și religioase pentru comunitatea maghiară catolică și reformată.
Ce mănânci în Oradea?
Oradea se laudă cu influențe vestice și la capitolul gastronomie. Mai cu seamă în ceea ce privește preparatele împrumutate de la vecinii unguri și ușor cosmetizate pentru a trece drept bucate românești. Nu suntem adepții restaurantelor fine dining și nici nu tânjim după foie gras sau Moet, așa că orașul nostru preferat din România (începând de acum) nu a pus probleme la capitolul bucate. Am încercat Hanul cu Noroc, câteva terase aflate pe strada Vasile Alecsandri (zona pietonală a centrului istoric) și un take away aflat în imediată apropiere a pensiunii la care am stat.
Papricaș , gulaș, virșli (cârnat ardelenesc) dar și ciorbe ardelenești sau de varză cu afumătură, sunt gusturi care ne-au purtat virtual într-o lume la care papilele gustative doar visau în vreme de pandemie. Aaa, și înghețata 😀 A fost partenerul de nădejde în cele două zile toride în care aproape am cartografiat orașul, luându-l la pas.
Unde stai?
Oradea este înțesată de locuri primitoare în care poți petrece câteva nopți. Pensiunile sau hotelurile își așteaptă turiștii cu prețuri decente și decoruri demne de un oraș – vedetă (Astoria Hotel este fabulos!). Am fost plăcut surprinși să aflăm că Oradea este vizitată și de un număr mare de turișți străini în fiecare an, încurajând atât turismul de grup cât și pe cel individual. Chiar noi am auzit pe stradă vorbindu-se în grupuri limba spaniolă sau italiană. Pentru că vizita noastră a fost într-o perioadă în care restricțiile cauzate de pandemie erau în vigoare, n-am putut să nu ne întrebăm cum au ajuns grupurile respective în țara noastră. Atât de mult să-ți dorești să vezi România?
Casa Alis Oradea a fost gazda noastră pentru două nopți. Nu putem decât să mulțumim pentru primirea prietenoasă și condițiile oferite în timpul sejurului. La 3 minute de Piața Unirii sau Hanul cu Noroc, Casa Alis ne-a impresionat prin curățenie, confort și preț (115 lei/noapte/camera dublă). Recunosc că nu aveam așteptări prea mari, venind din Apuseni. Însă pensiunea a completat prin confort decorul de muzeu al orașului, sejurul urmând să fie exact ceea ce căutam: o vacanță europeană în interiorul granițelor țării.
Pentru că Oradea este despre arhitectură, las mai jos niște instantanee care să-ți facă poftă de călătorit.