Maldive low cost – 10 zile în paradis

În general nu călătorim premium, dar nici nu dormim pe unde-apucăm doar ca să economisim ceva. Ideal ar fi ca raportul calitate-preț să fie supraunitar tot timpul. Cum Maldive low cost nu prea există și ne plac vacanțele active, ghici cine nu voia să audă de destinația asta 🙂 Asta doar până la momentul la care a fost nevoie să decidem unde vrem să plecăm în luna de miere.

Da, știu…Maldive în luna de miere e un clișeu, însă ce să-i faci? Cei de la City Travels ne-au îmbiat cu o ofertă aproape de nerefuzat. 3.000€/2 persoane la Embudu Village (un resort de 3* pe o insulă privată în Atolul de Sud). Cu avion, transfer la/de la aeroport și mese în regim all inclusive pentru 10 zile.

Notă: în premieră în România, Karpaten Turism oferă sejururi cu pachet complet (charter cu zbor direct din București și cazare) începând cu luna noiembrie 2020. Embudu este și el pe listă.

Așadar: achitat sejur, mers la starea civilă, făcut bagaje și plecat în vacanță într-un sfârșit de mai ploios și friguros, în 2017.

20170602 092559
20170601 154519
20170602 142914
20170602 092714
20170603 104539
20170604 120038

Drumul…

Nu o să povestesc despre avionul aproape gol pe ruta Doha-Male, în care ne-am lăfăit pe câte două-trei scaune, dar o să menționez în schimb transferul cu barca până la resort. A fost oribil! Cele mai negre coșmaruri s-au împlinit în ambarcațiunea care ne-a condus spre paradis. Ale mele, pentru că soțul e complet imun la valuri imense, furtuni, nori negri și cicloane. Pe scurt, am plâns puțin când am ajuns, de bucurie că am scăpat cu viață după cele 45 minute.

Din păcate, sejurul nostru a coincis cu finalul unui ciclon care nu s-a dat dus decât după 3-4 zile de la sosirea noastră. De aici și experiența intensă cu barca, la care s-au adăugat câteva dimineți ursuze în care ne răzvrăteam împotriva divinității pentru rafalele de vânt cu nisip și temperaturile joase. Și pentru că nu rezonam cu conceptul de Maldive fără soare și apă turcoaz, forțam nota de câteva ori pe zi, bălăcindu-ne în ciuda intemperiilor.

Embudu Village – Maldive low cost

Deși vacanța nu a fost chiar scurtă, a părut așa. Pentu că odată cu dispariția ploilor și a vântului, insula a îmbrăcat alte haine. Peisajul s-a schimbat complet, culoarea apei și-a venit în fire (odată cu mine) și am putut să admirăm în voie plajele paradisiace, palmierii…știi tu, toate ingredientele care alcătuiesc tabloul exotic perfect.

Insula e mică și o poți parcurge la pas în aproximativ 15 minute de la un capăt la altul. Resortul este compus din 100 de camere tip bungalow (n-ai crede că sunt atâtea), amplasate ici-colo pe plajele mici sau direct pe apă (alt clișeu maldivian, cu bungalow-urile de lemn înșiruite ca perlele pe luciul apei colorate).

Serviciile au fost peste așteptări, având în vedere numărul de stele. Camerele sunt foarte curate, dotate cu mobilier destul de nou iar mâncarea este excepțională. De la frunze prăjite (nu întreba) până la pește oceanic gătit în diverse forme și asezonat cu toate condimentele din lume, totul este proaspăt și foarte gustos. Băutura îți este servită doar la sticlă sau cutie, cu excepția cocktailurilor colorate, decorate cu paie și umbreluțe.

Ce e de făcut pe o insulă-resort?

Știm cu toții că în Maldive nu-s multe de făcut. Dar dacă îți place nisipul ăla pudrat sau culoarea turcoaz a apei, e suficient cât să nu te plictisești.

Cel mai râvnit lucru într-o astfel de vacanță este conectarea cu natura. Din fericire, pentru că insula este atât de mică, toate camerele de la Embudu sunt de fapt mini-căsuțe amplasate la câțiva metri de apă. E o adevărată plăcere să te trezești la răsărit și să te speli pe față cu…Oceanul Indian. Sau să adormi în hamacul de pe veranda casei, în după-amiezele leneșe. Sau să fugăresti baby-shark prin toate golfurile insulei. Sau să te sperii de umbra imensă a unui „nu atât de baby-shark” la câțiva metri de tine 😀

Excursie în Male

Toate zilele au arătat aproape la fel în Maldive. Mâncare bună, soare mult, peisaje idilice și multă bălăceală. Doar că la un moment dat am simțit nevoia să vedem și altceva în afara limbii albe de nisip care străpunge turcoazul țipător al apei (da, chiar și la Embudu există un banc de nisip). Pe insula Embudu totul e foarte simplu. Pentru orice fel de activitate extra, mergi la recepție și consulți tabelul cu cele disponibile în ziua respectivă, te înscrii, plătești și pleci. Așa că am plecat în Male.

Capitala Maldivelor este de fapt o altă insulă, destul de aproape de aeroport, care nu ne-a impresionat prea tare. Am luat-o la pas prin căldura toropitoare și am aflat că, fiind Ramadanul, nu ești bine văzut de către localnici dacă infuleci sau bei de zor în public. Deși te usuci pe picioare de foame sau sete, e recomandat ca în perioada asta a anului să te abții dacă ești pe stradă în Male.

Ce poți vedea în Male?

Există câteva activități care ți-ar putea ocupa cu ușurință ziua în Male. Plimbă-te pe Marine Drive (bulevardul principal), admiră înscrisurile arabe care decorează zidurile Moscheii Hukuru sau oferă-ți un moment de odihnă în Piața Republicii. Dacă ești pasionat de istorie, intră și în Muzeul Național dar nu rata nici piața de pește sau bazarul. Dacă ai mai mult timp la dispoziție, poți da o fugă până în Hulmuhale. E o insulă mică, artificială, construită în apropierea capitalei, unde poți lua masa sau poți bea o cafea tare la umbra palmierilor.

Surpriza!

Pentru că Male este tot o insulă iar în Maldive deplasarea se face doar pe apă, ne-am așezat cuminți în nava care trebuia să ne întoarcă la resort.

Nimic interesant până aici. Numai că pe drum am primit cel mai frumos cadou. Am admirat timp de aproape un sfert de ceas dansul ludic al unei perechi de balene, care nu numai că a „stat la poze” dar ne-a și acompaniat mai mult de un sfert din drum.

Vietățile (atât de drăguțe, de altfel) păreau a încerca timid un dans sincron și destul de bine calculat, așa încât ai fi crezut că sunt dresate să facă asta. Jocul lor m-a făcut să uit pentru o clipă de balansul bărcii și de faptul că iar sunt în larg, gata-gata să primesc o nouă porție de panică și rău de mișcare. Și când te gândești că unii plătesc pentru excursii opționale în care vor să vadă balene.

Ce mi-a plăcut în Maldive?

Culoarea turcoaz! Din punctul meu de vedere, o apă cristalină și foarte colorată face deliciul unui astfel de sejur. N-o să zic că aș reveni în Maldive pentru mâncare sau pentru excursiile opționale (așa cum am făcut în Sri Lanka). Nici chiar pentru experiența în sine. Aș reveni doar pentru culoarea AIA a apei.

Ce nu mi-a plăcut?

Lipsa intrinsecă de originalitate a Maldivelor. Mă așteptam la un suflu puternic de tradiții socio-culturale musulmane și la experiențe inedite legate de activitățile din zonă, însă am avut parte doar de o incursiune într-o pictură vie. Insulele par un tablou perfect, idilic pe alocuri, însă fără acel farmec aparte, fără acel ceva deosebit care să le scoată în relief și să te facă să-ți amintești experiența prin prisma micilor imperfecțiuni.

Maldive e ca o aventură de o noapte. Răvășitoare, intensă, care-ți poate amplifica spectaculos emoțiile și trăirile înainte de a reveni pentru totdeauna la dulcele cotidian. Probabil nu ne vom întoarce…aventura noastră de-o noapte s-a consumat 🙂

20170601 105410
20170601 131453
20170601 134157
20170601 134302
20170605 115117
20170604 120348
20170605 134948
20170601 152323
20170604 100211
20170604 135048
20170605 134948
Maldive low cost

Distribuie pe:

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.