Iguazu Falls – o zi la granița cu Argentina

Nu știam foarte multe despre Brazilia, însă Rio de Janeiro suna foarte bine. După multă documentare și ceva recomandări am realizat că avem ocazia, în timpul sejurului la Rio, să vedem una din cele 7 minuni ale naturii: Iguazu Falls.

Sistemul de cascade este amplasat pe fluviul Iguazu la granița dintre Brazilia și Argentina. De fapt, cascadele în sine reprezintă granița naturală dintre cele două state. Sunt aproximativ 260 de căderi de apă, cele mai multe fiind pe partea Argentinei. Atât în Brazilia cât și în Argentina sunt găzduite de Parcul Național Iguazu, aflat în imediata apropiere a două localități în care trebuie să ajungi pentru a vedea cascadele: Puerto Iguazu în Argentina și Foz do Iguazu în Brazilia.

Iguazu
Iguazu Falls

Cum ajungi la Iguazu

Cu multă răbdare 🙂

Ca să ajungi acolo din Rio de Janeiro e nevoie să zbori. Nu există alt mijloc de transport mai facil și mai confortabil, mai ales dacă alegi să mergi doar pentru o zi. Zborul durează aproximativ un sfert de ceas. Noi am ales să vedem doar partea braziliană a parcului, așadar am zburat către Foz do Iguazu. Așa suntem ferm convinși că vom reveni pentru a vedea și Argentina.

Având în vedere dimensiunile parcului, ai nevoie de cel puțin două zile pentru a vedea cascadele atât pe partea braziliană cât și pe cea argentiniană.

Biletele de avion au fost cumpărate cu câteva luni înainte de sejur. Am încercat să găsim cel mai bun orar de zbor raportat la cel mai bun preț. Am plătit 90€/persoană pe un bilet dus-întors în aceeasi zi cu compania Gol Airlines, cu un orar de zbor perfect: plecare dimineata devreme și retur seara. Trebuie să știi că în Rio de Janeiro există două aeroporturi iar combinațiile de zboruri catre Foz do Iguazu le pot include pe ambele:

  • Galeao International Airport – principalul aeroport care deservește Rio de Janeiro și cel de-al doilea cel mai aglomerat al țării.
  • Santos Dumont Airport – situat foarte aproape de centrul orașului Rio de Janeiro, deservește doar zboruri domestice operate de Azul Brazilian Airlines, Gol Airlines, Latam Airlines și VoePass.

Odată ce ai ajuns în aeroport ai două opțiuni pentru a te deplasa către Parcul Național Iguazu:

  • cu taxi: 20 reali – aproximativ 25 lei/segment
  • cu autobuz: 2 reali – aproximativ 2 lei /segment/persoană

Evident, noi am ales autobuzul -varianta cea mai populară și cea mai ieftină. Imediat ce ieși din terminalul de sosiri, mergi în capătul din stânga al aeroportului. De acolo vei lua autobuzul 120 care te va duce la cascade în aproximativ 20 de minute. Biletul îl cumperi de la șofer.

20190127 142505 31
Atenție!

Autobuzul 120 are un traseu ușor diferit față de ce știm în mod normal despre un itinerariu de autobuze, în sensul că atunci când te urci în el trebuie să fii atent la destinația afișată pe panoul său. Capetele de linie sunt aeroportul și centrul orașului Foz do Iguazu, așa încât dacă urci din aeroport ai grijă ca pe panou să fie menționat Cataratas și nu Centro. În felul ăsta economisești foarte mult timp urcând direct spre destinația dorită fără a mai ocoli. Riști să ajungi prima dată în centru, pentru ca mai apoi să aștepți următorul autobuz care pleacă spre cascade. Asta ar mai presupune aproximativ o oră în plus alocată transportului, într-o zi și așa scurtă pentru vizita parcului.

Iguazu
Iguazu Falls

Minunea…

Te urci în autobuz și aștepți cu nerăbdare să ajungi. Ai zburat 12.000 km pentru asta. Ai citit. Ai văzut documentare și zeci de poze. Nimic însă nu va întrece realitatea. Ajungi la intrarea în parc, cobori din autobuz și te îndrepți spre casieriile/automatele de unde îți cumperi biletul de intrare (72 reali – aproximativ 60 lei)/persoană). Acolo te așteaptă o altă plimbare (gratuită de data asta) cu autobuzul parcului până la punctul final al traseului, unde vei coborî pentru a începe să explorezi zona căderilor de apă.

Aproape 50 de cascade într-un ecosistem perfect te așteaptă să le descoperi. Gargantua del Diablo, cea mai înaltă cădere de apă din ecosistemul Iguazu, a făcut-o pe Elenor Roosevelt să exclame: „Săraca Niagara!”. Cascadele sunt impunătoare, maiestuoase…aproape de perfecțiune. Te duc cu gândul la voaluri de tul cusute pe rochii de mireasă. Râul e îmbrăcat de sărbătoare în fiecare zi și găzduiește cuminte dansul călătorilor de pretutindeni.

Durata circuitului pe partea braziliană poate ajunge până la 3 ore, în funcție de cât de aglomerat e și de cât timp petreci pentru a face poze. Cobori din autobuz la ultima stație și urmezi drumul de-a lungul râului. Cascadele au spații special amenajate pentru a păși cât mai aproape de apă și pentru a face cele mai frumoase fotografii. Pe drum vei întâlni și mici terase de unde te poți aproviziona cu apă sau sandwich-uri la prețuri rezonabile.

20190127 1028261
Coatis
Atenție!

Tot în parc poți avea surprize neplăcute în ceea ce privește fauna de acolo. Cel mai des întâlnit animal este coatis-ul: un fel de raton cu bot lung. Par destul de drăguți însă caută în permanență mâncare, așa că nu este deloc recomandat să porți la vedere pungi de chips-uri, sandwich-uri și în general tot ce înseamnă mâncare. Vor sări să ți le ia și în felul ăsta te poți alege cu zgârieturi sau mușcături.

Ce să iei cu tine în Parcul Național Iguazu

20190127 0958261
Parcul Național Iguazu

În primul rând aparat de fotografiat sau telefon. Vei reuși să imortalizezi peisaje de wallpaper și vei avea amintiri cât pentru o viață.

Nu trebuie să-ți lipsească nici crema cu protecție UV. Soarele e foarte puternic iar platoul parcului favorizează expunerea nedorită la soare.

Având în vedere că ești în apropierea unor căderi masive de apă, nu uita să iei cu tine o pelerină de ploaie. Te poți uda serios dacă te apropii foarte mult de apă în peninsulele de fier amenajate pentru turiști.

Tururi

Poți alege și câteva tururi în interiorul parcului. Sau măcar un ghid. Noi am ales să mergem pe cont propriu, alături de alte zeci de turiști ca noi. Am văzut însă ofertele celor de la Macuco Safari. Acestea presupun rafting pe lângă căderile de apă (360 reali – aproximativ 300 lei/persoană) sau expediții în interiorul parcului, prin junglă (120 reali – aproximativ 100 lei/persoană). Le poți și combina la un preț de 240 reali – aproximativ 200 lei/persoană.

Highlight-ul excursiei poate fi o plimbare de 40 de minute cu elicopterul, la altitudine mică, deasupra cascadelor. Costă 1.500 de reali – aproximativ 1.100 lei/persoană însă peisajul este impresionant. Unde mai pui și doza de adrenalină? Sigur pleci răvășit.

Marco das Tres Fronteiras

20190127 1306271
20190127 131050 11

Dacă te afli în Foz do Iguazu ești de fapt la granița dintre Brazilia, Argentina și Paraguay. Autoritățile au amenajat în sudul orașului un spațiu în care te poți relaxa pentru câteva zeci de minute, privind cele două orizonturi ale Argentinei și Paraguay-ului. Locația marchează efectiv granițele naturale ale celor trei țări, despărțite de fluviile Iguazu și Parana. Priveliștea e superbă. Vezi în depărtare steagurile celorlalte două state martore la spectacolul cascadelor.

Pentru a intra în mini-parcul amenajat trebuie să plătești o taxă de 45 reali – aproximativ 40 lei/persoană. Aici găsești și un magazin de suveniruri, evident 🙂 Poți ajunge din orice parte a orașului cu taxiul în 15 minute. Noi am plătit 150 reali – aproximativ 120 lei pentru o cursă dus-întors din centrul orașului până la frontiere, iar în preț a intrat și timpul în care soferul ne-a așteptat. L-am rugat să facă asta întrucât la fața locului nu găsești foarte ușor un mijloc de transport.

Centru Foz do Iguazu

20190127 1243541
20190127 1242231

Centrul orașului este foarte mic. Găsești câteva magazine cu suveniruri, stație de taxiuri și vreo două restaurante. În timpul zilei orașul este gol. Hotelurile răsar semețe pe marginea bulevardului principal al localității, însă par destul de pustii, semn că turismul pe termen mediu și lung nu e foarte concentrat în zona orașului, atracția principală fiind de fapt cascadele. După o zi lungă și obositoare te poți răcori la unul din restaurantele aflate pe artera principală.

Pot să afirm cu tărie că prânzul în Foz do Iguazu a fost una dintre cele mai bune mese luate în Brazilia, într-un restaurant cu meniu tip bufet. Am plătit 35 reali – aproximativ 30 lei/persoană pentru accesul la bufet și băuturi. Nu mai rețin numele localului (nici nu cred că avea unul, părând mai degrabă un restaurant de localnici), însă nu ai cum să îl ratezi dacă ajungi în zonă. Este singurul cu regim bufet suedez și aer condiționat 🙂

Ziua s-a încheiat cu drumul înapoi spre Rio de Janeiro și cu o priveliște superbă din avion asupra pădurilor verzi care înconjoară micile localități de graniță.

Te las cu pozele!

20190127 1014051
20190127 1108201
20190127 1109451
20190127 1311211
20190127 111846 11

Distribuie pe:

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *