Excursie la Plitvice – Croația 2020

De când Ryanair a introdus ruta nouă spre Zadar, Croația a devenit foarte populară în 2021. E drept, a fost populară și cu un an în urmă, pentru că într-o vreme era printre puținele opțiuni de vacanță peste granițe, fără restricții. Călătorului ii stă tare bine cu drumul, așa că pe la final de august 2020 am pornit într-un circuit de două săptămâni cu mașina prin Croația. Highlight-ul vacanței a fost, evident, o excursie la Plitvice. De fapt cam ăsta a fost motivul deplasării. Cascadele, turcoazul lacurilor și verdele oglindit în ele m-au pus până la urmă și pe mine pe fugă. La propriu. Au fost mai bine de 1000km.

Am povestit în articolul anterior despre punctele de interes populare ale Croației, așa că acum a venit momentul albastrului de Plitvice.

Unde?

În estul Croației, aproape de granița cu Bosnia, în zona Plitvicka Jezera (în traducere destul de intuitivă, Lacurile Plitvice). 

Când să mergi?

Parcul, lacurile și cascadele se pot simți cel mai frumos primăvara și vara. Cât timp ai soare din belșug, peisajele și culoarea apei sunt magnifice. De la albastru marin până la turcoaz aprins, sau de la verde crud până la arămiu închis, paleta de nuanțe îți amețește privirile și-ți amplifică instant simțurile latente de explorator.

Unde te cazezi?

În zona lacurilor Plitvice sunt o sumedenie de opțiuni de cazare; ai pensiuni și hoteluri la discreție. Mai ieftine, mai scumpe, aproape de intrarea în parc sau răsfirate remote pe vreo alee îngustă a vreunui sat din împrejurimi, fiecare poate fi o opțiune bună pentru pentru tranzit sau chiar pentru câteva zile. Întreaga zonă arată că o machetă frumos decorată cu căsuțe vopsite în nuanțe timid pastelate și iarbă verde aranjată aproape perfect.

Prețurile nu sunt un reper bun în alegerea cazării. Sunt destul de uniforme și nu foarte mici, însă cu puțin efort orice călător atent poate găsi ceva drăguț și accesibil. Eu recomand Plitvice House Pox 2, în Jezerce. Este extrem de curată și cochetă – deși încăperile sunt mici – și are și un spațiu exterior destul de generos pentru leneveala de după maratonul prin parc. Ca bonus, ai inclusă panorama la 360 de grade asupra împrejurimilor și un preț accesibil (60€/noapte/cameră dublă).

Cât timp aloci pentru o excursie la Plitvice?

În funcție de tipul de călător care ajunge pe acolo, lacurile pot fi văzute într-o singură zi sau chiar în două zile. De ce? Pentru că perimetrul parcului e suficient de mare încât să-ți permită o sesiune lungă de explorare împărțită pe zile, dar suficient de concentrat pe punctele de interes încât să-l acoperi într-o singură zi, dacă te grăbești. Doar să ții cont de taxele de intrare, în cazul în care alegi să intri de mai multe ori. Nu există discount-uri sau pachete speciale pentru asta, așa că pentru fiecare vizită trebuie să scoți din buzunar echivalentul a 25€/adult sau 7€/copil. Las aici un link util cu prețuri și posibilitatea de a rezerva biletele online.

Unde mănânci în zona Plitvicka Jezera?

În afară de micul dejun inclus aproape peste tot în prețul cazării, te poți orienta către localurile din zona în care te cazezi sau direct către tonetele cu fast food din incinta parcului. Opțiunile nu-s foarte variate, așa că nu face din asta un scop. Ai venit pentru lacuri 🙂 În Jezerce am încercat pizza de la Bistro Vucnica – care e destul de popular în zonă (probabil și pentru că sunt foarte puține) – iar în parc, deși nu muream de foame, am testat Kozjacka Draga. Dacă ai mai multă răbdare sau ești food traveler, ia mașina și scrutează toată zona. Sigur găsești și localuri mai interesante.

Sistemul de lacuri

Cel mai frumos albastru continental-european mi-a fost dat să-l văd în parcul ăsta renumit al Croației! Nu știu care e secretul lui, însă bănuiesc că de vină pentru culoarea apei sunt depunerile de calcar, travertinul și microorganismele care trăiesc în apă.

Pe toată suprafața parcului o să găsești 16 lacuri interconectate printr-un sistem de cascade și mini-cascade. Veliki Slap sau Great Waterfall e cea mai mare dintre ele. Căderea de apă de 78m nu te impresionează prin grandoare ci prin felul în care se integrează în bucățica de parc pe care o ocupă. Acolo, în colțul dedicat ei, face echipă bună cu formațiunile de roci calcaroase ușor împădurite și invadate de mușchi și plante verzi. Priveliștea, contrastul și culorile merită toată atenția retinei sau aparatului foto din dotare.

Pentru că motivul principal al articolului a fost să mă laud cu fotografiile frumoase și cromatica lor, las mai jos un set cu cele mai colorate dintre ele 🙂

Excursie la Plitvice
Excursie la Plitvice

Distribuie pe:

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.