Viza SUA: cum se obține și care sunt pașii de urmat

Dacă te-ai gândit cel puțin o dată la cât de frumoasă ar fi o vacanță în SUA și la faptul că la un moment dat vei ajunge acolo, atunci cel mai probabil vei ajunge. De ce să ratezi ofertele de preț foarte bune din cauza vizei? Începe din timp demersurile pentru obținerea ei, pe principiul „să fie acolo” și apoi apucă-te de vânat oferte. Așadar, cum se obține viza SUA?

Ce am facut eu pentru a obține râvnita viză? Am început pe același principiu: vreau sa merg la un moment dat în SUA așa că hai mai bine să fac demersurile pentru viză!

Am scris aici despre peripețiile pe drumul până acolo.

PSX 20200117 1609421 scaled e1583001919306 f51a16966a5f6ae361a80ea0e42cf4a5
Death Valley, SUA

1. Stabilește tipul pentru viza SUA

Din moment ce citești articolul ăsta probabil că viza SUA va fi solicitată în scop turistic, deci viză tip B.

2. Intră online

Deschide un cont pe site-ul ambasadei, ustraveldocs.com.

Viza SUA

3. Fă poze

La pasul ăsta tot ce trebuie să faci este să mergi la un centru foto și să faci un set de poze pentru viza SUA. Acestea trebuie obținute în format digital așa că roagă personalul centrului să ți le trimita și pe e-mail (ei știu asta însă nu strică să le reamintești).

Pozele costă până în 30 lei/un set a câte 4 bucăți.

Trebuie să știi că aceste fotografii au câteva caracteristici ce trebuie respectate cu sfințenie de catre centrul foto pe care l-ai ales: format 600 x 600 pixeli, dimensiune <240 kb etc.

Consultă site-ul ambasadei pentru detaliile tehnice ca să poți fi sigur ca cei de la centrul foto îți vor livra ceea ce trebuie (deși nu cred că este cazul, n-am auzit de astfel de erori).

Viza SUA
Mesquite Flat Sand Dunes, SUA

4. Plătește taxa

Mai departe, pentru a obține viza pentru SUA se plătește o taxă în valoare de 160$ sau 720 lei (se achită doar în moneda națională).

Aceasta e nereturnabilă, netransferabilă către alte persoane și se achită indiferent dacă viza se obține sau nu.

Modalitățile de plată a taxei sunt simple: cash la orice sucursală a Băncii Transilvania sau prin transfer electronic (Trustly) pe site-ul ustraveldocs.com unde ai deja un cont activ (dacă ai citit punctul 2)

Eu am ales prima variantă, plata cash la ghișeul băncii. Dacă alegi și tu la fel află că înainte de a te prezenta la bancă este nevoie să listezi un aviz de plată de pe site-ul ustraveldocs.com și să îl iei cu tine. În baza lui se va putea face plata.

Avizul este unic și poate fi folosit la o singură plată/solicitant. Acesta are o perioadă de valabilitate așa că va fi nevoie să te prezinți la bancă pentru plata taxei înaintea scadenței lui.

Atenție

Dacă apuci să generezi un aviz însă nu reușești să platești taxa în timp util va fi nevoie să printezi un nou aviz. După plata taxei vei primi o chitanță pe care trebuie s-o păstrezi întrucât numarul ei îți va fi necesar la programarea interviului. Din păcate banca nu poate elibera o altă chitanță în cazul în care o pierzi.

psx 20200112 144818
psx 20200112 144348

5. Completează formularul DS-160- viza SUA

Următorul pas pentru a obține viza SUA este completarea online a formularului DS-160, tot pe siteul ambasadei.

Dacă ești căsătorit/ă vei aplica completând formularul de familie/grup.

Există câteva detalii de finețe în tot demersul ăsta, că doar vorbim de viza pentru SUA.

În primul rând totul se completează în engleză și doar electronic. Apoi, e evident că absolut toate informațiile pe care le furnizezi vor fi verificate așa că n-are rost să minți sau sa omiți lucruri importante (cum ar fi că ai rude sau cunoștințe în SUA, dacă e cazul). Riști să nu primești viza.

Mai există și veșnica întrebare: să cumpăr înainte biletele de avion? Răspunsul este NU. Chiar și pe site se recomanda clar să nu achizitionezi absolut nimic înainte întrucât asta nu-ți garantează obținerea vizei.

Dacă vrei un pic de liniște sufletească fă-ți niște rezervări cu anulare gratuită la hoteluri din zona în care ai de gand să mergi pentru a putea lăsa o adresă de contact la rubrica destinată din formular. Repet, asta nu înseamnă că va trebui să mergi neapărat la acel hotel sau chiar în acel stat. Măsura este doar pentru a nu lăsa rubrica goală sau pentru a nu fi nevoit să treci adrese fictive.

Pont:

Stabilește-ți destinația încă de la început pe principiul „acolo îmi doresc să merg dacă obțin viza” și în felul ăsta nu vor exista discrepanțe între ceea ce scrii în formular și ceea ce e de fapt în mintea ta, adică un amalgam de idei privind multitudinea de opțiuni.

Evident că după ce obții aprobarea ambasadei lucrurile se pot schimba radical și poți alege să mergi într-o cu totul altă direcție, adică dacă inițial ai stabilit că va fi New York este posibil să ajungi pe coasta de vest, așa cum am facut eu 😀

Să ai în vedere faptul ca atunci când inițiezi formularul DS-160 acesta va avea un cod alocat. Notează-l undeva sau ține-l minte pentru situația în care se întrerupe conexiunea sau vrei sa ieși din aplicație. Vei putea relua procesul de completare numai pe baza codului introdus care va accesa formularul în stadiul în care l-ai lăsat. La final printează documentul (va avea un cod de bare). Te vei prezenta cu el la ambasadă.

6. Programează interviul

Programarea interviului e simplă. După toți pașii de mai sus aplici online la rubrica „programează interviu” sau suni la ambasadă.

Iți va fi alocată o zi și o oră la care va trebui să te prezinți cu toate documentele: aplicatia printată (cea cu codul de bare), pozele pe hârtie, pașaportul, buletinul, chitanța pentru plata taxei etc). Toată procedura durează până în 3 ore însă interviul cu ofițerul doar 2-3 minute. Nu e nimic complicat, vei fi întrebat despre scopul și durata călătoriei, despre destinație, despre ce faci în România în viața de zi cu zi și cam atât.

După ce obții aprobarea lași pașaportul acolo . Îl vei primi acasă (adresa din buletin e singura adresă de livrare acceptată) prin curier cu viza aplicată. Se poate și prin poștă gratuit însă nu știu dacă e cazul să te complici pentru o taxă de livrare curier de 15 lei.

Pont:

Când primești mesaj automat de la compania de curierat, sună-l pe cel care îți va aduce coletul și roagă-l să ți-l aducă la adresa la care vrei tu, cel mai probabil lucrezi și nu poți sta acasă în așteptarea coletului.

Cam atât despre viza SUA. Știu că sunt multe informații însă ele se întrepătrund ușor iar procesul e destul de lejer dacă urmezi pașii: fă un cont pe site-ul ambasadei și completează formularul DS-160 după ce ai stabilit tipul vizei și ai platit taxa. Apoi programează interviul și mergi cu încredere.

Succes!

20190502 122722
PSX 20200226 2205552
20190427 125806
received 8117971226647241

Distribuie pe:

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.