Cu barca în Lefkada: de unde închiriezi, prețuri și traseu

Am povestit într-un articol anterior despre bugetul de călătorie în Lefkada și despre câteva activități de făcut pe insulă. Printre ele se număra și închirierea unei bărci pentru a naviga de capul tău în jurul insulei. O să-ți povestesc mai jos cum am facut noi pentru a fi marinari pentru o zi. Cum e cu barca în Lefkada?

Este cunoscut faptul că Lefkada se numără printre puținele locuri care îți pot oferi avantajul de a explora pe cont propriu atât plajele remote, cât și insulele vecine: Meganissi si Skorpios.

Pentru început trebuie să știi că în Lefkada nu ai nevoie de brevet pentru navigație cu bărcile mici. Așadar, dacă îți place ideea unei zile petrecute pe mare doar în compania celor dragi poți opta pentru o astfel de excursie în jurul insulei.

De unde închiriezi?

Oferte bune pentru a merge cu barca în Lefkada sunt cam în toate stațiunile de pe insulă. Locurile frumoase care trebuie musai explorate de la bordul unei ambarcațiuni sunt cele din apropierea stațiunii Nidri.

20190814 204519
Port Nidri

Tot in Nidri am găsit și cea mai variată gamă de oferte pentru toate gusturile. De la bărci cu motoare având 30 cai-putere care pot adăposti doar două persoane, până la ambarcațiuni luxoase cu 100 cai-putere pentru toată familia.

Toate variantele presupun un pic de atenție atunci când îți sunt prezentate procedurile de navigare, ancorare sau măsurile de siguranță.

Nu e nimic complicat.

Cel ce îti închiriază se asigură că nu pleci neinformat și că ai posibilitatea de a lua legătura cu el în caz că ai nevoie de ajutor.

Ba mai mult, înainte de plecare merge cu tine în barcă pentru scurt timp. Vrea să se asigure că folosești barca în condițiile optime și că ai înteles tot ceea ce trebuie să faci. Nu este neaparat un gest de amabilitate cât o modalitate prin care se asigură că își lasă obiectul pe mâini bune. Nici tu și nici el nu ați vrea sa fiți buni de plată.

Cu barca în Lefkada
Cu barca în Lefkada

Cât costă să te plimbi cu barca în Lefkada?

Fiind cazați la 2 km de Nidri, la hotel Tropicana Inn, în mica stațiune Perigiali, am avut marea surpriză ca fix în fața hotelului să găsim un mini port unde am putut negocia un pic prețul.

Avantaj: nu a trebuit să ne trezim foarte devreme pentru a merge către celelalte porturi cu mașina, iar rezervarea pentru ziua cu pricina am făcut-o într-o dimineață la fața locului, înainte de a pleca spre plajă.

Ne-am înțeles cu proprietarul pentru 70€/8 ore, fără combustibil (care a costat undeva la 30€). Barca avea 45 cai-putere și putea găzdui cam patru persoane. Dacă sunteți un grup mic, este avantajos atât din punct de vedere al prețului cât și din punct de vedere al împărțirii atribuțiilor de skipper. Unde-s patru capete puterea de cunoaștere crește 🙂

IMG 20200308 WA00051
Spartochori

Traseu

Mi-am dorit foarte mult să merg cu barca în Lefkada. Am documentat un mic traseu și eram foarte nerăbdătoare. Am plecat spre port destul de punctuali, așa cum ne întelesesem cu proprietarul bărcii, la ora 09.00.

Acesta ne-a întâmpinat cu o hartă a ceea ce urma să vedem pe traseu. Am înteles repede că ne puteam abate lejer și puteam merge cam oriunde în jurul insulei atâta timp cât aveam internet/GPS și rezervorul plin. Da! GPS-ul telefonului funcționează și pe mare în apropierea țărmului pe același principiu ca pe uscat.

Cum ne documentasem temeinic cu privire la ceea ce urma să vedem, traseul a fost destul de simplu: Perigiali-Vathy, Vathy-Spartochori și Spartochori-Geni-Perigiali.

Pe primul traseu din Perigiali către Vathy, am văzut insula Scorpios – celebra proprietate a lui Aristotel Onassis, marele armator grec.

20191223 152526
Traseu: Perigiali-Vathy

Din păcate nu am putut acosta pe Scorpios pentru că era înconjurată de limitatoare și nu puteai intra cu barca, fiind proprietate privată.

Am înteles totuși ca dacă iei o croazieră organizată în Meganissi poți acosta pentru aproximativ 20 minute și pe Scorpios la plaja Jackie Kennedy (informația nu este verificată).

Numele plajei i-a fost dat de către Onassis în cinstea soției sale, fosta primă doamnă a Statelor Unite ale Americii.

Am ancorat de câteva ori în drum spre primul port: o dată aproape de malul unei mini-plaje unde am făcut puțin snorkeling și o dată pe o plajă micuță cu pietricele albe și bucăți de corali. Nu încăpeau foarte multe persoane, ca atare când a mai încercat sa oprească o barcă cu doi turiști a trebuit să ne simțim și să ne continuăm drumul.

IMG 20200308 WA00031
IMG 20200308 WA00021

A treia oprire a fost pe un fel de plajă cu pietre de dimensiuni măricele, însă cu o apă extrem de caldă și frumos colorată.

Ajunși în Vathy, unul din cele trei mici porturi ale insulei Meganissi, am „parcat” în fața tavernelor la care începea deja să se servească prânzul. Soțul s-a ocupat de noduri, legături și ancoră iar eu de plată (5€/barcă).

În cazul în care nu te pricepi, există ajutoare: sunt angajații portului care se oferă să te ghideze în așa fel încat să nu-i încurci pe alții și să poti lăsa barca în siguranță.

Stațiunea-port este foarte mică, există vreo trei restaurante fix pe apă (mâncare excepțională) și două magazine cu suveniruri plus câteva mini-market-uri; numai bine amplasate pentru a reface proviziile.

20190816 135054
PSX 20200308 1938341

Al doilea traseu- Vathy-Spartochori

Nu este spectaculos, însă te lasă să te obișnuiești cu marea și cu barca. Navighezi pe lângă mal iar peisajele sunt superbe.

20191223 152545
Traseu: Vathy-Spartochori

Spartochori nu este un port în sine însă vei gasi o plajă amenajată, nu foarte mare și destul de liniștită. Are umbreluțe de paie și șezlonguri. Poți ancora aproape de mal, pe lateralul plajei și poti petrece timp atât în barcă cât și pe plajă. Nu plătești nimic pentru „parcare” însă pentru sezlonguri se poate să fii taxat. N-am verificat pentru că nu simțeam nevoia de a mă tolăni 😀 Voiam doar să trăiesc experiența cu barca în Lefkada.

IMG 20200308 WA00061
IMG 20200308 WA00071

Al treilea traseu marcat de noi a fost Spartochori-Geni-Perigiali.

Atenție: Fă abstracție de mențiunea taxei din poza cu traseul. Ideea e că GPS-ul nu urmează un traseu 100% navigabil, orientarea se face ca și cum ai merge cu ferry, deci mașină plus barcă. Nu ai de plătit nimic.

20191223 152557
Traseu: Spartochori-Geni-Perigiali

Ar trebui să știi că peninsula Geni -care aparține Lefkadei- este spectaculoasă!

Niciunde în Grecia nu am văzut atât de multe plaje remote și atât de frumos colorate. Și cel mai important, niciunde nu am fost atât de liberi să le explorăm pe cont propriu, în ritmul nostru.

Mica aventură cu barca în Lefkada s-a încheiat înapoi în portul Perigiali unde am făcut și plinul bărcii. Plecasem cu rezervorul plin, pe același principiu ca atunci când închiriezi mașină .

Cu barca în Lefkada
Cu barca în Lefkada
Cu barca în Lefkada
PSX 20200308 1953521

Distribuie pe:

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.