City break la Budapesta – Perla Dunării

Nu mai fusesem în Ungaria până anul ăsta. Era prea aproape ca s-o iau în calcul și tot timpul o lăsam pentru altă dată. În plus, recunosc că nu prea mă încânta ideea unui city break la Budapesta. Noroc cu escapada în Croația, pentru că la returul în România am putut intra și rămâne puțin și în Ungaria, fără restricții.

Aș putea începe cu clasicele „ce să faci în Budapesta” sau „obiective turistice în Budapesta”, însă nu e cazul.

O să încep însă prin a spune că orașul este FABULOS!

Un city break la Budapesta poate fi o vacanță pentru ochi și suflet, prin prisma experiențelor vizuale. Am realizat asta de la intrarea în oraș, atunci când podurile construite peste Dunăre mi se arătau pe rând, lăsându-mă doar să-mi imaginez ce urma să descopăr în mica incursiune. A fost extraordinar din toate punctele de vedere: culinar, arhitectural și financiar.

Budapesta este în primul rând o bijuterie arhitecturală autentică.

1100569
1100562
20200813 214249

Absolut tot orașul este „îmbrăcat” frumos. Coloristica și stilul arhitectonic Art Nouveau al clădirilor fac din metropola de pe malul Dunării, un oraș demn de rangul unei foste capitale imperiale. Și asta se vede la fiecare pas, la propriu. Iubitorii de arhitectură vor fi în extaz la vederea podoabelor Perlei Dunării, așa cum mai este numită Budapesta. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării, toate edificiile având un rol bine determinat. Sunt restaurate în proporție de 90% și păstrează linia Art Nouveau care amintește de măreția orașului de pe vremea Imperiului Austro-Ungar.

Budapesta este un oraș boem și extrem de elegant. Atât de elegant încât sandalele sau tenișii nu-i fac cinste…sau cel puțin asta a fost impresia mea.

20200813 190454
20200814 131922
1100809

Pentru că este scindată de Dunăre, capitala Ungariei se împarte în două zone: Buda cea istorică pe malul vestic și Pesta cu construcțiile superbe pe cel estic. Atât cetatea Buda cât și zona ambelor maluri ale Dunării, sunt înscrise în patrimoniul cultural mondial UNESCO. Pe bună dreptate! În Budapesta ai senzația că ești într-un muzeu în aer liber. Este imposibil să n-o iubești.

De-a lungul timpului, Budapesta a căpătat o mulțime de denumiri, toate sugerând maiestuozitatea orașului. I se mai spune Regina Dunării, Mireasa Dunării sau Orașul Băilor. Cel din urmă apelativ e destul de intuitiv. În oraș există cele mai multe băi termale din lume, însă cele mai populare sunt Băile Szechenyi. Nu le-am testat. Veneam din Croația, din zona de plaje, așa că tentația nu a fost mare.

Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului și din punct de vedere culinar, financiar sau al obiectivelor turistice pentru un city break la Budapesta.

20200813 171455
1100501
20200814 120225

Ce mănânci în Budapesta?

Am mai spus că sunt o gurmandă? Budapesta ar trebui interzisă oamenilor ca mine 😀 La fel și recomandările de localuri cu mâncare tradițională. Primul în care am intrat în după-amiaza în care am ajuns la Budapesta, a fost Drum Cafe. E situat la 500m de apartamentul în care am stat în zona Pesta, chiar în inima orașului. Papilele gustative au luat-o razna la contactul cu gulașul tradițional sau cu supa de brânză. Tot un deliciu a fost și micul dejun, pe care l-am servit în fiecare dimineață tot la Drum Cafe. O combinație amețitoare de ochiuri cu croissant proaspăt și…gulaș.

Mai recomand Kazimir Bisztro pentru papricașul din ciolan de porc cu murături sau nelipsitul gulaș. Îl găsești tot în apropiere de Drum Cafe, în zona centrală.

Deserturi tradiționale nu am încercat pentru că nu mă dau în vânt după ele, însă înghețatele și berea locală au fost la mare căutare în după-amiezele toride.

20200814 111435
1100952 1
20200907 151731

Budapesta oferă o gama foarte variată de localuri faine în care fie poți lua masa, fie poți servi ceva dulce la un pahar de vorbă. Terasele intime așezate în zonele strategice din apropierea punctelor turistice; restaurantele cochete din centrul orașului; tavernele cocoțate pe colinele Budei sau cafenelele de pe malul Dunării, toate fac parte din tabloul fascinant al orașului-vedetă. La umbră, la soare, în centru sau pe străduțele lăturalnice; oriunde poate fi locul ideal pentru o pauză de la maratonul descoperirii clădirilor superbe. Nu uita acasă aparatul foto!

Obiective turistice în Budapesta

Deși orașul este un obiectiv în sine, nu pot să nu menționez măcar câteva din comorile pe care e musai să le descoperi într-un city break la Budapesta.

Poți începe cu o plimbare pe faleza Dunării, care se întinde pe o lungime de aproximativ 3km între Palatul Parlamentului și Hala Pieței Centrale (Nagy Vasarcsarnok). Malul râului este presărat cu o mulțime de restaurante amenajate pe ambarcațiuni scoase din folosință, dar și cu docuri de unde se pleacă pe fabuloasele croaziere nocturne. Există și zone în care acostează vasele de croazieră internaționale, pentru că Dunărea este pilonul principal al majorității activităților turistice și de divertisment din Budapesta și din împrejurimi.

1100571
1100642
1100690

Tot pe Dunăre, ai acces și la celebrele poduri suspendate, construite în secolele XIX-XX, simboluri pentru metropola imperială. Cel mai cunoscut și mai bine pus în valoare este Podul cu Lanțuri (Chain Bridge). Vechi de două secole și lung de 200m, Podul cu Lanțuri găzduiește evenimente culturale sau festivaluri pe timpul verii, iar notorietatea-i incontestabilă se datorează efectelor luminoase spectaculoase din timpul nopții. Din suita podurilor celebre ale Budapestei fac parte și Elisabeth Bridge, Arpad Bridge sau Liberty Bridge. Sunt destul de faimoase și apropiate unul de celălalt, așa că pune-le pe lista de obiective dacă mergi la Budapesta.

Dacă vei alege o croazieră nocturnă pe Dunăre, vei înțelege de ce Budapesta este un oraș perfect. Absolut toate clădirile-simbol și monumentele importante de pe malul râului sunt foarte bine puse în valoare noaptea. Spectacolul de lumini care se desfășoară sub privirile turiștilor ce aleg să navigheze pentru o oră pe Dunăre, este de neprețuit.

Logica unei astfel de croaziere este simplă. Pe măsură ce te miști lent la bordul unei ambarcațiuni de-a lungul râului, poți vedea din perspective diferite cele mai importante obiective ale orașului, în lumini puternic colorate.

Budapesta este un oraș spectaculos și ziua. După ce participi la carnavalul luminilor pe timp de seară, o să ai senzația că nimic nu te mai poate surprinde. Greșit! Urcă în zona înaltă a Budei pentru a admira priveliștea asupra Dunării și multitudinea de clădiri somptuoase din partea istorică a orașului. Începe cu Bastionul Pescarilor, Biserica Matyas, Turnul Mariei Magdalena, Castelul Buda sau Galeria Națională…nu contează ordinea. Știu! Sunt multe și sunt atât de frumoase încât o să fii tentat să petreci multe ore admirându-le. Însă surprizele continuă și vei vrea să descoperi și seducătoarea zonă Pesta.

Pe Bulevardul Andrassy, pașii te poartă preț de aproape 3km printre edificii cu o arhitectură absolut senzațională. Toate! Ambasade; muzee; case ale localnicilor; clădiri de birouri…chiar și localuri cochete unde poți face o pauză pentru ceva dulce. Totul în jurul tău are amprenta fostului Imperiu, iar atmosfera este una regală începând de la faleza Dunării până la finalul bulevardului, în Piața Eroilor. Acolo, la celebrul Monument al Mileniului care înfățișează statuile regilor Ungariei, am regăsit-o mândră și pe cea a lui Iancu de Hunedoara, înfățișând Asediul Belgradului.

1100547
1100536
1100532

Dar tot n-ai terminat 🙂

După ce fotografiezi fiecare colț al esplanadei din Piața Eroilor, urcă-te în metrou și întoarce-te în zona din apropierea Dunării. Acolo ai omis Bazilica Sfântul Ștefan, un colos atât pentru timpurile vechi cât și pentru perioada contemporană. Intră și admiră-i detaliile arhitecturale neoclasice! Și dacă obosești sau ți-e foarte cald, așază-te la una din terasele din zonă, pentru o înghețată sau o băutură rece. N-are rost să mai pomenesc iar despre faimosul gulaș, nu?

1100947 1
1100812
1100774

Nu rata Sinagoga de pe strada Dohany!

Noi am pierdut ocazia pentru că ajungeam mereu după ora închiderii (18.00). În plus, am avut onoarea de a vedea una la fel de frumoasă (cred eu), în scurta vizită la Oradea.

Cei pasionați de istoria și aspectele mai puțin cunoscute ale Holocaustului, pot merge la Muzeul Casa Terorii. Nici aici n-am avut vreme să zăbovim, însă l-am pus deja pe listă pentru data viitoare.

Ce aș mai pune pe lista dacă m-aș întoarce? O incursiune scurtă și intensă în Haunted House. Fiind mare amatoare de filme horror sau experiențe „întunecate”, probabil o să îmi fac curaj pentru o vizită prin camerele interactive sau chiar pentru un Escape Room cu tematică horror. La intrare ni s-a explicat cum vom încerca să găsim modalități de a evada dintr-un sicriu. Evident, am zis „pas”.

1100768
1100772
1100782
1100794

Prețuri în Budapesta

Ăsta e aspectul care îmi place cel mai mult când vine vorba despre Budapesta. Cu un indice foarte ridicat de dezvoltare umană, Ungaria ocupă locul 49 în lume în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor. Nu e un loc fruntaș însă nu stă rău deloc. Iar la capitolul economie de piață putem vorbi cu preponderență despre cea orientată către export (locul 35 în lume). Așadar, deși Budapesta este un important centru economic și financiar, prețurile sunt mici aproape în orice perioadă a anului.

Pentru cazare în centrul orașului nu plătești mai mult de 50€/noapte/camera dublă sau pentru un apartament, dacă nu ești foarte pretențios.

Vizitarea obiectivelor este gratuită în majoritatea cazurilor, excepție făcând Sinagoga pentru care este nevoie să scoți din buzunar aproximativ 20 lei/persoană. Intrarea la Muzeul Casa Terorii costă 40 lei/persoană iar donația pentru Bazilica Sfântul Ștefan este 1€/persoană. Croaziera nocturnă pe Dunăre costă 15€/persoană iar plimbarea durează 60 minute. Din punctul meu de vedere, este highlight-ul unui city-break la Budapesta.

Pentru a vedea cât mai mult din zona înaltă a Budei, îți recomand să cumperi un bilet pentru mașinuțele electrice hop on-hop off cu 9€/persoană. Urci unde vrei, cobori unde vrei și astfel ai timp mai mult pentru poze și plimbări prin labirintul de clădiri cu aer regal.

Sa trec la capitolul gastronomie, preferatul meu 🙂

City Break la Budapesta
New York Cafe

Budapesta m-a uimit! Cel mai bun gulaș din lume sau supele de brânză costă doar 2.5€ la Drum Cafe iar un mic dejun complet nu sare de 3€. Bineînțeles că prețurile cresc ușor dacă alegi să mănânci în localuri selecte (New York Cafe), însă chiar și așa o porție de mâncare tradițională nu depășește 6€. Berea, înghețata, sucurile sau alte preparate culinare în afară de gulaș, au prețuri extrem de mici pentru o capitală europeană, astfel că bugetul pentru un city break la Budapesta poate fi destul de mic.

Probabil sunt puțini călători care n-au apucat să vadă Budapesta până acum. Dacă te numeri printre ei, mai las poze care sper să te convingă să nu mai amâni. După pandemie, evident…

Distribuie pe:

Facebook

10 thoughts on “City break la Budapesta – Perla Dunării

 1. najlepszy sklep says:

  Hi there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for
  some targeted keywords but I’m not seeing very good
  gains. If you know of any please share. Thanks! You
  can read similar text here: Najlepszy sklep

 2. GSA Verified List says:

  Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with Search
  Engine Optimization? I’m trying to get my blog
  to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
  good results. If you know of any please share. Kudos! You
  can read similar article here: AA List

 3. vpn special says:

  Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much.
  I hope to give something back and help others like you aided me.

  My web site ::

 4. vpn special code says:

  I am extremely impressed together with your writing talents as smartly as with
  the structure to your weblog. Is that this a paid theme or did
  you modify it yourself? Anyway stay up the excellent high quality writing,
  it is uncommon to peer a great blog like this
  one today..

  Also visit my page vpn special code

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *