Cele mai frumoase plaje din Sri Lanka

Plajele ne influențează foarte mult alegerea destinațiilor în călătorii, însă Sri Lanka nu părea să impresioneze prin asta. Nu la început. Cum plajele nu erau highlight-ul vacanței, accentul nu a căzut foarte mult pe ele. Oricum ne așteptam să fie aglomerate, pline de turiști sau localnici. Ne așteptam să simțim atmosfera vibrantă din Thailanda sau să dansăm pe plajă ca în Mexic. N-a fost cazul și nu ne plângem. Unele plaje din Sri Lanka au fost o surpriză totală și ne-au adus experiențe memorabile: apusuri, răsărituri, spectacole în valuri și multe poze. Pe retină 🙂

Pentru că am rămas cu gândul la ele și pentru că în perioada asta pozele ne poartă înapoi, îți las mai jos o listă cu plaje pe care le-am văzut în Sri Lanka. În ordinea în care le-am văzut.

Bentota Beach

plaje din Sri Lanka
Bentota Beach

A fost printre primele plaje văzute în ambele sejururi în Sri Lanka. Are 3 km în lungime, e foarte lată și aproape necălcată de turiști. Nu e nimeni în jur și poți să te așezi oriunde. N-ai cum să-i reziști nici plimbării de la un capăt la altul. Pornește de la templul Panchakapaduwa și oprește-te la Taj Bentota Resort & Spa. Sau invers.

Nu te speria de varani (șopârle mari). Sunt destul de haioși și vor fugi de tine înainte să apuci să te sperii tu.

Vei trece pe lângă păduri întregi de cocotieri și vegetație luxuriantă, dar și pe lângă lanțuri de hoteluri celebre sau pensiuni modeste. Sunt bine ascunse de vegetație iar clienții pesemne că sunt puțini, pentru că de fiecare dată liniștea era prea apăsătoare. Lucky us!

Induruwa Beach

plaje din Sri Lanka
Induruwa Beach

Cred că aș putea povesti la nesfârșit despre experiența din Induruwa.

Este o localitate aflată la 7 km în sudul Bentotei. Ajungi ușor cu un tuk-tuk luat de pe marginea drumului din Bentota. Te cazezi la Beach Girls Room pentru un preț modic pe noapte (15EUR/cameră) și ți-ai asigurat în felul ăsta bilete VIP la spectacolul naturii. Zic asta pentru că pe plaja din Induruwa mi-a fost dat să văd cele mai frumoase apusuri din toate de până atunci. Și am avut bilet în fiecare seară.

Vedeta stațiunii este plaja. Pensiunea este pe plajă, vederea din camere este asupra plajei și soarele apune tot pe plajă. Așadar, tot ce rămâne de făcut este să lenevești direct pe nisip în fața casei sau să te plimbi câțiva km de-a lungul plajei.

Nu vei întâlni turiști pentru că Induruwa nu este o stațiune turistică. Este un sătuc modest cu oameni calzi și primitori, care îți înseninează ziua cu fiecare salut sau mână strânsă. Parcă ai fi de-al locului.

Te poți plimba agale pe ulițele șerpuite ale satului; poți mânca un roti pregătit de localnici; te poți juca cu copiii; poți culege nestingherit banane din pomii de pe potecile înguste și umbrite de jungla deasă. Poți intra chiar și în templul local laolaltă cu sătenii, pentru a duce o mică ofrandă. Te bucuri că ești acolo și mulțumești în gând.

Știu, la prima vedere nu pare o experiență memorabilă, însă liniștea locului și felul în care te amesteci printre localnici la barul din sat sau la târgul de duminică, îți aduce pacea de care ai nevoie măcar pentru puțin timp.

Hikkaduwa Beach

plaje din Sri Lanka
Hikkaduwa Beach

Schimbăm registrul și alegem să petrecem noaptea dintre ani într-o stațiune populată de turiști, în care sărbătoarea înnoirii anului se transformă într-un deliciu culinar urmat de spectacole cu focuri de artificii. Pe plajă, cu picioarele în nisip. Îmi doream de foarte mult timp ca finalul lunii decembrie să mă prindă într-o astfel de atmosferă și n-am greșit cu alegerea făcută.

Hikkaduwa este Mamaia României la capitolul plaje în Sri Lanka. Terase, restaurante, școli de surf, magazine cu suveniruri viu colorate, plaje întinse și oameni mulți. Atmosfera festivă din preajma sărbătorilor e religie în Hikkaduwa.

Poți petrece noaptea dintre ani la unul din zecile de restaurante de pe plajă îmbrăcat la patru ace sau în haine lejere. Indiferent ce alegi, costumul de baie nu trebuie să lipsească. Nu știi când ți se face prea cald, iar noaptea e lungă.

Unawatuna Beach și Jungle Beach

plaje din Sri Lanka
Jungle Beach

Un alt pol al distracției în Sri Lanka este Unawatuna. Situată la 25 km la sud de Hikkaduwa, Unawatuna întrunește perfect condițiile pentru un sejur de pomină în Sri Lanka.

Povestea se repetă la fel ca în cazul Hikkaduwei în ceea ce privește atmosfera generală a locului, însă Unawatuna are o mică bijuterie ce trebuie exploatată neapărat dacă ajungi în zonă. E vorba despre Jungle Beach. Așa cum sugerează și numele, plaja este situată într-o zonă destul de greu accesibilă, după ce străbați un drum prin jungla deasă pe cărări abrupte. E populată predominant de localnici veseli și glumeți iar valurile mari fac deliciul oricui vrea puțină distracție departe de plajele întinse și populare ale insulei.

Dikwella Beach

plaje din Sri Lanka
Dickwella Beach

Păstrează direcția și mergi în continuare către sud până ajungi în localitatea Dikwella. Plaja nu e spectaculoasă, însă are cea mai lină intrare în apă din câte am văzut, nu numai în Sri Lanka. De un verde smarald care te duce cu gândul la Grecia, plaja e presărată cu câteva baruri din stuf care îți oferă și posibilitatea de a sta pe șezlong, dacă vrei. Cu plată, bineînțeles. Prețul unui set este de 400 rupii (aproximativ 10 lei).

Ce e diferit la plaja Dikwella față de alte plaje din Sri Lanka? Tocmai faptul că plătești setul de șezlong-uri. Pe orice altă plajă pe care există restaurante sau baruri, politica administratorilor este de a oferi turiștilor șezlong-uri gratuite cu condiția că aceștia să facă o consumație minimă. Asta înseamnă ceva de băut sau chiar prânzul. Cum prețurile în Sri Lanka sunt extrem de mici, turiștii salută ideea și ocupă destul de repede locurile libere.

Hiriketiya Beach

plaje din Sri Lanka
Hiriketiya Beach

În imediata apropiere a Dikwellei găsești plaja Hiriketiya. Ajungi pe jos, pe poteci asfaltate și mărginite de mult verde. Pe drum te întâlnești la tot pasul cu turiști sau localnici „înarmați” cu plăci de surf și îți imaginezi ce va urma să descoperi. O plajă dedicată surfing-ului.

Hiriketiya e destul de mică, e înțesată de restaurante și baruri, și cel mai important, e locul în care se face spectacol în valuri. Surferii exersează toată ziua mișcările perfecte, demne de „tras în poză”. Pentru mai târziu, când vei reveni acasă și îți va fi dor să ți-i amintești aliniați la granița dintre ocean și cer.

Plajele din Tangalle

În Sri Lanka există foarte multe plaje care poartă numele localităților în care se află. Localitatea Tangalle din sudul insulei, este de fapt zona cu cele mai frumoase plaje. Este destul de întinsă, pentru că orașul în sine este unul din cele mai mari din provincia Hambantota. Plaje micuțe și cochete găsești în fiecare sătuc împrejurul zonei Tangalle. Noi am văzut doar câteva notabile.

plaje din Sri Lanka
Silent Beach
  • Silent Beach

Este prima la care ne-am oprit, odată ajunși în zonă. E un fel de icon în Sri Lanka. De o frumusețe rar întâlnită, Silent Beach e aproape perfectă. Apa e de un albastru cum rar îți e dat să vezi. Pe marginea plajei străjuiesc cu zecile cocotieri înalți, aproape ca niște soldați care vor să protejeze cu orice preț o comoară. Valurile mari al căror zgomot te înfioară atunci când se lovesc de țărm, te pot distrage de la frumusețea locului dacă nu știi să privești marea cu sufletul, să o înțelegi.

Silent Beach este gazda celui mai scump resort din Sri Lanka: Amanwella Resort. O noapte aici costă puțin sub 1.000€, însă privilegiul de a avea doar pentru tine o părticică dintr-un un colț de rai te poate face să bagi mâna adânc în buzunar.

La Silent Beach ajungi pe jos dacă te abați de la drumul principal aproximativ 1 km. Vei trece printr-o zonă plină de pensiuni și bungalouri ascunse de ochii curioșilor.

Pont:

Alege să mănânci la Sea Breeze Garden and Restaurant. E o afacere de familie iar mâncarea este absolut divină. Meniul este destul de simplu, pe bază de pește sau pui, iar uneori servesc și pizza dar doar la cină. Terasa este chiar la intrarea pe domeniul resortului Amanwella, lângă Silent Beach. Perfectă pentru prânz sau cină.

plaje din Sri Lanka
  • Goyambokka Beach

Ajungi acolo pe același drum pe care mergi la Silent Beach, dar de pe care vei alege la un moment dat să ieși urmând indicatoarele spre Goyambokka. Plaja este foarte mică și destul de plină de obicei. Poți sta pe șezlong sau direct pe nisip și poți lua prânzul la unul din cele două restaurante amplasate acolo.

Dacă te plictisești repede poți căuta și Think Club – o mini plajă aflată la 100m de Goyambokka. Locul e senzațional pentru că nu sunt turiști, plaja fiind foarte micuță. Priveliștea însă este răvășitoare, mai ales dacă alegi să faci și o drumeție înapoi către Silent Beach, printr-un peisaj sălbatic și stâncos.

plaje din Sri Lanka
Tangalle Beach
  • Tangalle Beach

Tangalle Beach din Sri Lanka este termenul generic pentru toată fâșia cu plaje, care se întinde pe o distanță de 10 km din zona orașului Tangalle până la Rekawa Beach, „capătul de linie”.

Plaje nesfârșite și necălcate de turiști dar și plaje populare aflate în perimetrul de distracții al stațiunii, fac din zona Tangalle principalul punct turistic al insulei. Am străbătut pe jos, în picioarele goale de-a lungul mării, mai mult de jumătate din cei 10 km și am fost profund impresionați de diversitatea plajelor. Pe alocuri te simți ca Robinson Crusoe, urmând ca la nici 500m să te poți așeza la o terasă cu un cocktail în față. Alteori te poți pierde prin păduri de palmieri pitici sau poți descoperi adevărate oaze de liniște în incinta grădinilor frumos amenajate și colorate.

Madilla Road

Tot în Tangalle am descoperit Madilla Road – strada principala a stațiunii. E o zonă preponderent pietonală. Un fel de drum de țară neasfaltat pe alocuri, plin cu o sumedenie de restaurante. Direct pe plajă, cu picioarele-n nisip, poți savura cel mai bun pește sau cel mai proaspăt Kottu Roti. Sau poate niște paste? Tu alegi. Tangalle pare destul de cosmopolit în ceea ce privește diversitatea mâncărurilor, iar prețurile sunt mai mult decât decente.

Tangalle ne-a plăcut mult. Nu neapărat pentru plaje sau pentru peisaje, ci pentru atmosferă și pentru faptul că localnicii te făceau să te simți ca acasă…în Sri Lanka.

Nimeni nu ne spusese cum va fi de fapt Sri Lanka. Fotografiile și clipurile video răsfoite înainte de plecare n-au captat esențialul: Sri Lanka înseamnă liniște. Este despre simțuri și despre liniștea din fiecare loc pe care-l vezi acolo – paradoxal – fie el aglomerat sau popular în rândul turiștilor. A trebuit să descoperim singuri asta în fiecare colțișor al ei, cu fiecare pas, în fiecare zi. Cu fiecare plajă.

Las mai jos si niste poze,

20191226 1640361
PSX 20200107 2257591
20200106 1749281
20200104 1044211
20200104 110214 001 011
20200103 1004461
PSX 20200107 2243031
20200102 1451291
20200101 1624171
20200102 1205351
20200102 1227061
20200101 1517381
20191229 1724301
20200101 1612431
20191227 1350071
20191228 1220171
20191227 1157071
20200105 161110 11
20200102 123850 015 011
20200103 1026441
20200104 112438 001 011
20191227 1130321
20191228 1224591
20200101 1611531
20191228 1332311

Distribuie pe:

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.