Republica Dominicană: activități și prețuri

Când ne-am propus (eu și soțul) să încercăm să ieșim pentru prima dată de pe bătrânul continent și să vedem o destinație călduroasă cu peisaje de wallpaper, prima locație care ne-a făcut să luăm în considerare o astfel de vacanță a fost Republica Dominicană.

Decizia a fost luată foarte repede. În mai puțin de 3 săptâmani, într-un ianuarie friguros, ne-am făcut bagajele și ne-am îmbarcat în primul zbor transatlantic către Caraibe. Ce poti face în Republica Dominicană? Am sintetizat mai jos câteva din informațiile asimilate în timpul sejurului de acolo…sejur la all inclusive.

😀 Nu da cu pietre. E un clișeu, având în vedere că mulți merg DOAR pentru all inclusive și pentru leneveală. Este însă o destinație ce trebuie văzută măcar o dată în viață (cine a fost știe despre ce vorbesc).

Citisem mult înainte. Deja aveam senzația că văzusem locurile alea, însă o spun sincer: nimic nu avea să fie așa cum a fost în realitate… marcant cred că este cuvântul potrivit.

20150115 072145 768x576 2
Primul răsărit în Domi

Primul impact cu o lume total diferită de cea în care trăim noi; primul impact cu aerul umed cu parfum floral și căldura extremă; primii pași pe nisipul alb de pe malul Atlanticului în mijlocul lui ianuarie, când acasă era nevoie de multe grade in termometre, ne-au făcut să ne îndrăgostim iremediabil de Domi, așa cum îi spunem acum 🙂

Cum ajungi în Republica Dominicană?

Cu avionul din orice colț al lumii.

Poți alege zbor charter (doar din alte orașe ale Europei) sau companie de linie (se poate și din București, dar cu escală).

Prima variantă, oferă pe lângă zbor cu bagaj de cală, transferuri si cazare cu mese în regim all inclusive. Iar o să dai cu pietre, dar acolo greu găsești o bodeguță pentru masă dacă nu ești în zonele turistice ale stațiunilor.

Pentru a doua variantă trebuie să te documentezi puțin privind ofertele bune la prețul zborului. Nu-i chiar ieftin un zbor până acolo cu o companie de linie. La asta mai adaugi transferul la/de la aeroport și cazarea.

Prețul zborurilor variază între 700€/pers și…sky is the limit. Zic asta pentru că recunosc: n-am mai văzut un preț bun din Bucuresti către Republica Dominicană de foarte mult timp. Este adevărat că uneori există și zboruri la prețuri bune, însă au escală în SUA. Dacă ești tentat/ă de o astfel de combinație și nu ai viză, poti arunca o privire aici.

Pont: pentru prețuri decente urmărește perioadele lor de shoulder season (limita de sezoane).

Sunt cuprinse între mai-iunie sau noiembrie-decembrie. De obicei nu plouă așa mult iar prețurile serviciilor sunt un pic mai mici, inclusiv la avion. Și turiștii sunt mai puțini.

Aeroportul din Punta Cana e renumit pentru aerul exotic pe care i-l dă acoperișul din stuf. Exotismul dispare insa după debarcare.

E haos, e foarte multă lume și foarte cald, dar de vină e acoperișul din stuf 😀

Pentru intrarea în țară se plătește o taxă de 10$/persoană, fapt pentru care cozile care se fac sunt destul de mari. Toți se îndreaptă catre ghișeele pentru plata taxei, iar mai apoi se îngrămădesc la punctele de control pentru aplicarea ștampilei și trecerea frontierei.

Republica Dominicană
Republica Dominicană

Noi am ales un sejur prin agenție, în Punta Cana (fiind primul de genul ăsta). Afară, ne așteptau în parcare, într-o mulțime de oameni și mașini/autocare, reprezentanții companiei. Aveam vouchere, așa că aceștia ne-au preluat cu un autocar modern până la resort, împreună cu alți turiști.

Procedura lor e simplă: preiau cu compania locală turiștii distribuiți prin agenția din țara de origine. Autocarele îi lasă pe rând la resorturile la care sunt cazați, iar de obicei de la aeroport până la hotel faci aproximativ o oră.

Hotelul a fost drăguț, probabil cel mai ieftin din zonă. Nu aveam așteptari, însă n-am avut nici probleme.

Sejurul a durat o săptămână, timp în care am luat contact cu paradisul: plaje turcoaz; nisip alb; palmieri și muzică latino peste tot (am învățat pe de rost toate albumele lui Romeo Santos).

Tururi și excursii opționale în Republica Dominicană

Ce poți face în Republica Dominicană, în afară de lenevit pe plajă și băut din nuci de cocos?

E simplu.

Dacă ești comod și nu ai chef să iți sacrifici timpul căutand mașini de închiriat sau activități înainte de a ajunge acolo, găsești tot ce vrei la fața locului. Ba uneori vânzătorii de excursii opționale de pe plajă pot deveni chiar agasanți cu ofertele.

Insulele Saona și Catalina, peninsula Samana, Manati Park, înot cu delfinii, plaja Macao, capitala Santo Domingo sau vestitul club de noapte Coco Bongo, sunt doar câteva din mini excursiile ce merită puse pe to do list odată ajuns/ă acolo.

Republica Dominicană
Republica Dominicană

Insula Saona

Noi am ales Insula Saona pentru o primă vizită, pentru care am plătit 60$/persoană pentru transport cu autocarul și catamaranul, băuturi și party pe catamaran, plus prânz pe insulă. Toate cumpărate de la un ghid de pe plajă, pentru că la hotel prețul era dublu.

Dezavantaj: maxim două ore petrecute pe insulă, indiferent de unde iei excursia. Restul timpului îl petreci pe drum.

Pont: o ședință foto profesională plătită (aproximativ 100$) pe insulă face minuni atunci când revii acasă și vrei să-ți amintești experiența.

Republica Dominicană
Republica Dominicană

Dolphin Explorer

Al doilea tur opțional a fost înotul cu delfinii.

Undeva în larg, nu foarte departe de mal, sunt amenajate locurile în care mergi pentru a interacționa și înota cu simpaticele animăluțe.

Prețurile sunt destul de piperate: 250$/persoană o sesiune de înot plus pozele în format electronic, puțin snorkeling și transport asigurat. Tot de la băieții de pe plajă.

Dezavantaj: nu poți face poze de unul singur, e nevoie sa îți lași toate lucrurile în vestiarele amenajate, așa că singura modalitate prin care poți pleca cu amintiri de acolo este să alegi pachetul cu poze contra cost. Daaar, doar o dată mergi în Domi 🙂

Santo Domingo

Mai poți să mergi în excursie în capitala insulei, Santo Domingo.

Prețul e cam la fel cu cel al Saonei (și operatorii tot aceiași). Ai de asemenea transport și prânz inclus.

De regulă se fac două opriri la dus și una la întors, pentru apă/țigară, toaletă sau vizitat câte o fabrică de bijuterii, plantații de trestie de zahăr sau magazine cu de toate, pentru tonele de suveniruri pe care lumea le aduce în țară la întoarcere.

Pont: negociază prețurile!

PSX 20200221 231827
Capitoliul- Santo Domingo, Republica Dominicană

Scufundări

Noi am ratat plaja Macao și insula Catalina sau peninsula Samana, pentru că erau prea multe de facut în prea puține zile, însă am incercat Snuba Diving, o activitate cel puțin bizară: te scufunzi pe fundul oceanului în larg într-o zonă special amenajată, ți se pune în cap o cască de vreo 20 kg ca să te tragă/țină la fund, iar acolo jos odată ajuns, mergi pe fundul apei, ți se fac poze și interacționezi cu noii tăi prieteni, peștii.

A fost destul de hazlie experiența.

Dezavantaj: pentru cei cu probleme la urechi nu e recomandată activitatea din cauza presiunii puternice de la minus 4m.

picsart 1421801649234 11
Republica Dominicană
Republica Dominicană

Activități sunt destule, iar pentru prețuri bune eu recomand agențiile locale sau băieții de pe plajă, în detrimentul reprezentanților de la hotel care au prețuri duble.

La început vei fi tentat să nu te aventurezi în discuții cu localnicii sau vânzătorii ambulanți, însă vei vedea că odată ce te deschizi și interacționezi cu ei vei simți adevărata atmosferă de Caraibe.

Noi nu am încercat să ieșim prea mult din resort pentru că am considerat că avem tot ce ne trebuie acolo. Nici timpul nu prea ne-a permis, însă în scurtele incursiuni prin stațiune ne-am simțit tare bine printre localnici.

Republica Dominicană
Plaja de la Ifa Villas Bavaro, Punta Cana

Cât costă o vacanță în Republica Dominicană?

Un sejur cuprins între o săptămână și 10 zile în Republica Dominicană ar trebui să coste în medie 3.400€/2 persoane, pe cont propriu:

bilete de avion: 1.400€ (companie de linie- trebuie urmărite ofertele)

cazare cu mese în regim all inclusive: aproximativ 1.400€ (includ aici și transferurile către/de la hotel pentru că nu sunt sume mari)

excursii opționle: între 400€-600€ (sigur o să alegi să vezi delfinii și să cumperi albumul digital)

Dacă alegi un sejur tip pachet complet cu zbor charter, transferuri si cazare la all inclusive, prețul total al vacanței va fi sigur mai mic cu măcar 10%. E un avantaj, având în vedere câte poți face în Republica Dominicană cu banii ramași.

Sunt agenții care pentru limita de sezoane au tarife pornind de la 650€/persoană pentru tot ce am enumerat mai sus (fără opționale), însă zborul direct către Punta Cana se face dintr-un alt oraș al Europei, nu din București.

La suma asta mai adaugi zborul de legatură până în orașul respectiv și eventual cheltuielile pentru o noapte de cazare.

PSX 20200229 1415571 1
PSX 20200229 1415431 2

Așadar, cu puțină documentare în prealabil și un strop de chef de ducă poți să mergi în Caraibe.

Nu-i o avere având în vedere că se pot cheltui aceleași sume pe sejururi în Europa, dar nu-i nici cât un sejur pe litoralul românesc. E vorba de percepție.

Dacă ești pretențios/oasă sau nu-ți plac umezeala extremă și căldura; dacă te acomodezi greu la un fus orar nou (minus 7 ore versus România); dacă nu-ți place la all inclusive laolaltă cu alte zeci de turiști, atunci nu merge în Republica Dominicană.

Dacă în schimb ești în căutare de zâmbete largi; dacă nu contează cât ești de obosit atunci când vezi la orizont o plajă ca în reclamele la vestita ciocolată cu cocos, sau dacă pur și simplu vrei să iei o gură de aer exotic și să te răsfeți fără să-ți vinzi un rinichi, mergi măcar o dată în Domi.

Îți vei schimba perpectiva asupra felului în care trăiești acasă, văzându-i pe oamenii de acolo zâmbind cu gura până la urechi când iți servesc cocktail-ul în pași de bachata… de fiecare dată.

Las mai jos alte câteva poze făcute de noi în scurtul sejur…primul, pentru că ne-a plăcut atât de mult încât am revenit. Doar un an mai târziu.

PSX 20200221 222722 1

Distribuie pe:

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *