Arad, o zi la granița dintre Crișana și Banat

Așezat cuminte pe malul Mureșului, Arad nu se dezice de apartenența la categoria celor mai frumoase orașe din România. Situat la granița între Crișana și Banat, în apropiere de Timișoara, Arad e un oraș cochet de provincie dar și o referință în industria din România, adăpostind fabrici de mașini, produse alimentare, confecții sau lemn dar și sedii centrale de bănci.

N-o să te plictisesc cu detalii demografice sau geografice, însă o să poposesc un pic asupra arhitecturii. În definitiv, dacă alegi un city break la Arad, vei vrea să gusti din plin frumusețea locurilor pe care le descoperi.

Arad

Indiferent dacă ești iubitor de arhitectură sau doar îți place frumosul, Arad te va cuceri. Imediat ce pășești în zona centrului vechi, în punctul 0 al orașului, simți aroma capitalelor vestice de renume. Străzile înguste și clădirile vechi te poartă cumva peste granițele țării, într-o lume în care până de curând nu existau griji legate de pandemie și restricții.

Clădirile Aradului poartă amprenta stilurilor arhitectonice specifice secolelor XVIII-XX. Făcând parte din suita celor trei orașe vestice de renume din România, unde găsim cu precădere stilurile renascentist, eclectic sau secession, Arad se mândrește cu câteva capodopere construite sub umbrela acelorași stiluri: Palatul Administrativ (Primăria Arad), Palatul Cultural, Palatul Kohn, Palatul Szantay, Palatul Bohuș, Palatul Neuman, Palatul de Justiție, Palatul Băncii Naționale sau Palatul Cenad.

Și pentru că Barcelona îl are pe Gaudi, Brazilia pe Niemeyer iar Timișoara pe Szekely, avem și la Arad un nume sub semnătura căruia stau o parte din bijuteriile arhitecturale de admirat din mica urbe. Lajos Szantay a creat palatul care-i poartă astăzi numele și care l-a propulsat în cercul celor mai căutați arhitecți ai regiunii la vremea respectivă (1905-1911).

cladire din arad

Începe plimbarea prin Arad de pe Bulevardul Revoluției, din Piața Sfatului, chiar din fața Primăriei. Îndreaptă-te spre Piața Avram Iancu și admiră Hotelul Continental, Universitatea de Vest Vasile Goldiș, Teatrul Ioan Slavici și Biserica Catolică Sfântul Anton de Padova.

La momentul vizitei noastre n-am putut ajunge la Cetatea Aradului. Drumul era închis pentru lucrări de reamenajare și n-am vrut să ne complicăm ocolind. Însă lucrările se vor termina și poți pune pe listă și câteva ore de plimbare prin fortăreața sub formă de stea în 6 colțuri. Servea odinioară drept închisoare militară a Imperiului Austro-Ungar. Am auzit că priveliștea de acolo asupra orașului îți taie răsuflarea. Așa să fie?

Recunosc că ne-am grăbit puțin. Am trecut prin Arad într-o după-amiază târzie în drum spre Oradea, cu gândul la o înghețată aromată sau un gulaș fierbinte. N-am avut vreme de înghețată, însă am savurat un delicios gulaș fix în centrul vechi, în Piața Avram Iancu. După multe poze și ceva exclamații la vederea comorilor ascunse din orașul muzeu, ne-am continuat drumul spre destinația finală. Însă ne-am promis că vom reveni…mai ales pentru Cetate.

Hai să vezi și tu pozele! Poate dai o fugă prin Arad dacă ești din centrul sau vestul țării. Dacă vii din alte zone, alocă-i mai mult timp și mergi și în împrejurimi!

piata sfatului arad
teatrul ioan slavici arad 2
ioan slavici arad
centru arad
PSX 20200708 210922
1080011
20200708 203007
20200708 203338
20200607 135527
20200607 135625
strada arad
tramvai arad
arad
strada din arad
arad cladire
arad 1
20200708 204952
Piața Avram Iancu
1080013
Palatul Administrativ

Distribuie pe:

Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *